Apr 20, 2016

SVE ŠTO STE IKADA ŽELELI DA ZNATE O BOHO NAKITU

Poslednjih nekoliko sezona jako često čujemo izraze kao što su 'boho' ili 'bohemijan', a posebno u vreme muzičkog festivala Koačela ali i tokom čitavog letnjeg perioda kada se dešava prava eksplozija ovakve vrste nakita. Međutim, da li zaista znamo kakav se nakit podrazumeva pod ovim izrazom?


Boho ili bohemijan stil je jako specifičan i lako prepoznatljiv. Slavi individualnost i ljubav prema prirodi i njenim elementima pa se ovakav stil može posmatrati kao kombinacija više različitih momenata. Ovaj stil je  mešavina hipi, umetničkog, kreativnog, alternativnog, minimalističkog momenta i sve to na krajnje opušten način.

Kratka istorija boho stila

Iako se smatra da se bohemijan stil javio sa hipi kulturom 50-ih i 60-ih godina a zaživeo tokom 60-ih i 70-ih, njegovo pristustvo seže mnogo dalje kroz istoriju.  Gotovo 200 godina unazad bohemijan stil se povezuje sa umetnicima, intelektualcima,  piscima koji su svojim stilom želeli da pokažu svoju različitost i istaknu se iz mase. Bohemijan se kao subkultura pojavljuje posle Francuske revolucije kada umetnici sve češće postaju siromašni sloj društva te moraju da žive nomadskim, minimalističkim stilom života.

DA LI STE ZNALI: U prvoj kratkoj priči koju je Artur Konan Dojl napisao o Šerloku Holmsu, doktor Votson ovog čuvenog detektiva opisuje kao 'BOHEMIAN SOUL'.

Hipi kultura je doprinela oživljavanju boho stila nastojeći da se kroz modu proslavi oslobađanje od stereotipa a uslojavanje različitih elemenata (odeće i modnih dodataka) se koristi kako bi kreirala jedinstvena, prepoznatljiva celina koja oslikava karakter onoga ko je nosi. Za moderno oživljavanje boho stila zaluge se dodeljuju Sijeni Miler i to pre svega odevnoj kombinaciji sa Glastonberi festivala 2004. godine.

BOHO IKONE: Šer, Stiven Tajler, Džejn Birkin, Tvigi, Džoni Dep, Nikol Riči, Kejt Mos, sestre Olsen, Florens Velč, Zoe Kravic



Boho nakit je teško defnitisati upravo zbog toga što sam bohemijan stil i podrazumeva slobodu i modu koja ne trpi ograničenja. Kao i sam stil koji promoviše slobodan duh bez ograničenja i ovaj nakit je tu da bi bio upečatljiv i primećen, i u skladu sa prirodom.

Osnovni materijali su: koža, školjke, drvene perle, konac, srebro. 
Motivi: Inka i Aztek stil, motivi iz prirode, generalno etno motivi. 
Boje: zemljani tonovi, 'jesenje' boje, bež, tirkizna, a u modernoj varijanti i neon nijanse. 
Ključno pravilo: USLOJAVANJE/NIZANJE 

Boho nakit se nosi na SVAKOM delu tela

Ovakav nakit s jedne strane podrazumeva nizanje, uslojavanje, masovnost, međutim s druge strane to lako može preći u preterivanje. Zato popularno boho modno pravilo 'Više je više' treba uzeti sa rezervom i pre izlaska iz kuće razmislite da li vaše više nije i previše. Upravo da ne biste preterali sa slojevima na tipičnim mestima, možete eksprimentisati sa nakitom na različitim delovima tela - stopala, kosa, struk, leđa, ramena, butine. Jedan komad nakita na neobičnom delu tela može zameniti bezbroj ogrlica oko vrata.
SAVET I TRIK: Jedan komad nakita možete nositi na više načina, ogrlicu kao pojas ili nakit za kosu, narukvicu nosite oko članka ili iznad lakta, midi prsten kao prsten na nožnom prstu.


Narukvice i prstenje OBAVEZNO

Ukrašavanje ruku je jedan od must momenata kada je u pitanju boho stil. Međutim, kada je ukrašavanje prstiju to nikako ne podrazumeva samo prste na rukama, malo slatko prstenje na nogama itekako može začiniti vaš stil, pogotovo ako je u pitanju ukrašavanje za plažu i pesak. Boho prstenje je najčešće srebrno, neretko ukrašeno manjim ili većim tirkiznim kamenom, iako se na njima mogu videti i kvarc, opal. Uglavnom se prstenje nosi na kažiprstu, srednjem i domalom prstu iako bez problema može da se nosi na svakom prstu ruke. Manje prstenje se nosi u nizu od 2 ili 3 prstena po prstu dok je veći prsten dovoljan sam sebi. Veće, pločasto prstenje uvek je ukrašeno ugraviranim ornamentima.
SAVET I TRIK: Neka veličina ili broj prstenja na kažiprstu i domalom prstu budu isti, a na srednjem ponesite midi prsten ili samo jedan prsten.


Metalne vs. narukvice prijateljstva 

Boho nakit podrazumeva više vrsta narukvica, ali uvek u nizovima. S jedne strane se nalaze metalne, najčešće srebrne narukvice koje opet mogu biti u dve verzije- cuff ili sa novčićima. S druge strane se nalaze narukvice od konca ili perlica, kod kojih je jedna od najvažnijih karakteristika bogastvo boja i šablona. Najčešće se mogu videti takozvane narukvice prijateljstva, a neretko se kao detalj javljaju i končane kićankice. Perle su često neutralnih tonova, u bojama iz prirode, zemljane nijanse, tirkiz, a moderne varijante se javljaju i u nežnim pastelnim bojama. Narukvice se često nose i oko članka ili oko iznad lakta kao arm cuff.


Boho ogrlice su više od stejtment ogrlica

Ukoliko ste sebi hteli da priuštite, boho, ogrlicu verovatno ste naišli na njenu najočigledniju varijantu koja je trenutno jako popularna - masivne metalne, stejtment ogrlice sa mnoštvom detalja koje najčešće padaju preko grudi. Ipak, najdoslednije boho ogrlice su ogrlice od perli sa po kojom kićankicom ili perajem. Ne treba zaboraviti da boho kultura slavi slobodu i prirodu, slobodan duh zbog toga su ovakve ogrlice najočiglednija asocijacija jer se prave od prirodnih materijala i ne zahtevaju mnogo novca da bi se uživalo u njihovoj lepoti. Treći vid ogrlica su lančići u nizovima sa simpatičnim privescima u vidu grubo sečenog (polu)dragog kamenja, motivi meseca, zvezda, sunca, hvatač snova, pero, strela...


Minđuše - jako retko?

Sem predivnih visećih minđuša koje veselo zveckaju ispod nemirne kose i po kojeg peraretko kada ćete videti minđuše, ili barem nećete primetiti od drugog nakita.  

Follow Us @get_sparkly