Apr 16, 2016

VENČANI NAKIT ŠIROM SVETA - NAJINTERESANTNIJI OBIČAJI

Iako su upečatljive srpske burme i sve što ih prati, istina je da u drugim zemljama postoje mnogo specifičniji ukrasi koji se na venčanjima nose ili poklanjaju. 


Prema hinduističkim običajima, mladoženja svojoj nevesti oko vrata stavlja posebnu vrstu ogrlice. Tako na dan venčanja mlada dobija mangalsutru. Ovaj komad nakita nju nadalje identifikuje kao udatu ženu, a sa druge strane štiti njenog muža, delujući kao amajlija za njegovo zdravlje i dugovečnost. U pitanju su uglavnom crne perle/biseri, nanizani na crni ili žuti konac, mada postoji mnogo varijacija ove ogrlice. To nije jedini komad nakita koji ona nosi. Naime, govori se da na dan svadbe hindu nevesta nosi čak 16 komada nakita.



U Saudijskoj Arabiji muškarci nose srebrno venčano prstenje. Njima Kuran zabranjuje da se kite zlatom, ali zato je ženama dozvoljeno da na dan venčanja nose ovaj plemeniti metal. 


Kineska venčanja podrazumevaju da i mlada i mladoženja nose neku vrstu nakita za kosu. Kineskinja koja se udaju često kiti svoju glavu krunom napravljenom od perja i perli, uz crveni veo, dok njen budući suprug nosi crni ukras za kosu sa crvenim resama.


Filipinci, baš kao i Španci, daruju svoje buduće žene sa 13 komada zlatnog nakita. Ove ukrase do oltara nosi poseban čovek, koji na venčanju hoda pored onog ko nosi prstenje.


Na kraju, jedan lep običaj iz Rumunije, vezan za brak i nakit. Naime, na 25.godišnjicu venčanja par razmenjuje srebrno prstenje, koje nose naporedo sa zlatnim burmama. Tako se ne slavi samo momenat ulaska u zajednički život, već i godine provedene u ljubavi. Ukoliko vas zanima još nešto o venčanom nakitu, čitajte o njemu kroz prizmu kulture i tradicije. 

Follow Us @get_sparkly