Jun 2, 2018

OVOG LETA ĆETE ŽELETI DA NOSITE PUKA ŠKOLJKE

Da li ste spremne za leto? Na ovo pitanje možete odgovoriti potvrdno samo ako u svojoj kutiji sa nakitom imate barem jednu narukvicu sa školjkama. Nakit sa takozvanim puka školjkama svoju popularnost je stekao tokom 70-ih i 90-ih, ali se slobodno može reći i da je ovakav nakit najtipičniji nakit za leto. Ako vas puka školjke ne podsećaju na pesak, more i plaže onda zaista ne znamo na kakvim ste vi to letovanjima bili kao deca. 



Da li ste i vi mislili da 'puka' u izrazu puka školjke označava vrstu školjki? Prevarili ste se! Puka je zapravo reč iz havajskog jezika i označava rupu, pa faktički ovaj izraz označava školjke pronađene na obali, a u kojima je prirodnim putem nastala rupa koja ih čini idealnim za izradu nakit. Originalno puka shell nakit je nastao na Havajima tokom 60-ih godina kao jeftin suvenir koji je prodavan odmah na plažama na kojima je pravljen. 

Puka školjke osim što su gotovo idealne na letnjim narukvicama veoma lepo, moderno i krajnje simpatično izgledaju na nanogicama. Posebnu čar dobijaju kada se kombinuju sa drugim sitnim privescima ali i u kombinaciji sa perlama u bojama prirode. Ovakav nakit je svakako prošao izvesnu promenu od 90-ih do sada ali je zadržan taj neobavezni momenat zbog koga baš svaki par minđuša ili narukvica izgledaju kao da ste upravo pronašli školjku na nekoj plaži i odlučili da je sačuvate u vidu nakita. 

Mnogi bendovi poput H&M su upotpunili svoje kolekcije nakita upravo motivom puka školjke pa se ovaj motiv smatra jednim od trendova za leto 2018. Da li jeste ili nije trend ostaje nam da vidimo, ali da nas puka školjke vraćaju u detinjstvo i stavljaju u summer mode to je sigurno. A leto je pravo vreme da se podetinji, zar ne?

H&M

Parfois

Zara

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly