Jan 26, 2015

Vratite sjaj omiljenom satu

Nošenje sata je poslednjih godina više postalo odlika ličnog stila nego li potreba. Vreme već po navici proveravamo brzim pogledom na ekran mobilnog telefona, pa čak i onda kada na ručnom zglobu imamo sat. Neosporno je da je dobar sat neverovatno dobar način da se upotpuni izgled pa se neretko može videti i na ruci onih koji nisu ljubitelji nakita. Ipak, ukoliko često nosimo svoj omiljeni sat svakako ćemo morati da se posle izvesnog vremena posvetimo čišćenju kako bismo mu vratili stari sjaj.


Pre nego započnete proces čišćenja najpre dobro promotrite svoj sat jer bi bilo savršeno ukoliko sam mehanizam možete odvojiti od kaiša ili narukvice. Tako ćete biti sigurni da nećete naškoditi mehanizmu, pogotovo kada niste sigurni da li je vaš sat vodootporan. 


Potrebni su vam: 
  • blagi deterdžent za pranje sudova
  • nežna četkica sa pranje zuba
  • mala činija
  • sirće (za satove sa kožnom narukvicom)
  • platnena i krpa koja ne ostavlja dlačice prilikom brisanja
  • voda 
  • alkohol (opciono, ne treba ga koristiti kod satova sa zlatnim narukvicama


Čišćenje:

1. Najpre treba odvojiti sam sat od njegove narukvice ili kaiša. Ako je to nemoguće, treba biti vrlo pažljiv ili izbeći potapanje čitavog sata u tečnost jer se sat kvašenjem može trajno oštetiti.
2. Činiju do pola napuniti vodom i dodati malu količinu deterdženta. Ako je kaiš za sat od kože onda treba dodati sirće umesto deterdženta.
3. Kaiš/narukvicu za sat treba ostaviti u rastvoru nekoliko minuta ako je manje zaprljan, a par sati ako je prljavštine više.
4. Četkicom pravilno isprati prljavštinu i paziti da pritom ne izgrebete površinu (zato je najbolje koristiti četkicu posebno namenjenu za čišćenje nakita ili dečiju četkicu za zube. Dobar izbor je i stara četkica za zube, čije su dlake svakako znatno mekše. Takođe, dobra zamena može biti četkica za obrve koju većina nas ima u svojim setovima u neseseru.).
5. Isprati čistom vodom ili detaljno obrisati platnenom krpom.
6. Osušiti krpom koja ne ostavlja dlačice prilikom brisanja i ako je potrebno ostaviti da se prirodno osuši. Sigurno je da ne želite da vam vlaga koja preostane kasnije napravi dodatni problem. Vrlo je bitno da kaiš od kože prilikom sušenja ne izlažete direktno izvoru toplote jer može doći do oštećenja. 
7. Povežite opet mehanizam sa kaišem/narukvicom.


Dodatni saveti:
Narukvica sata može se očistiti i tako što će se sredstvo za brisanje stakla naprskati na mekanu krpu i njome obrisati narukvica. Ako je ona jače zaprljana, malu količinu sode bikarbone treba nasuti na čistu mokru krpu, obrisati narukvicu, isprati je čistom vodom i osušiti krpom.

Ako je kaiš kožni možete ga očisiti i standardnim sredstvima za čišćenje predmeta od kože. 

Ukoliko kaiš od kože ima sjaj, to znači da ima zaštitni sloj koji se može oštetiti čišćenje grubim pomagalima,s druge strane ukoliko sjaja nema to znači da će koža znatno brže apsorbovati tečnost ili bilo koju drugu materiju sa kojom je u dodiru. 

Treba imati na umu da je kaiš (pa makar bio i od plemenitog metala) najjeftiniji deo sata. Pa, čak iako je sat od zlata, narukvica/kaiš je svakako jeftiniji od mehanizma. Imajte to na umu ukoliko čišćenje bude neuspešno. Uz dovoljno pažnje i strpljenja šanse za neuspeh u ovom malom poduhvatu su skoro nikakve.

Zanimlivost: U svetu postoje kompanije koje se bave izradom ručnih satova od drveta. Ovakvi satovi se čiste uz pomoć mešavine maslinovog ulja i limunovog soka na pamučnoj tkanini ili štapiću za uši. 


Follow Us @get_sparkly