Aug 3, 2015

Nakit nacrtan kanom

Izgleda da je ovog leta zavladala kolektivna zaljubljenost u privremene tetovaže - naši tekstovi o fleš tetovažama i načinu na koji se nanose izuzetno su čitani. Mi smo zato istraživale na temu sličnih zadovoljstava koja traju po nekoliko dana i došle do crtanja kanom. Tradicionalno ukrašavanje indijskih nevesti ovih dana je popularno i po letovalištima. Što se nas tiče, lako se može desiti da parira sada već čuvenim fleš tetovažama.



Venčanja u Indiji već vekovima ne prolaze bez obreda ukrašavanja kanom. Taj čin može trajati satima, a nakon njega gotovo čitavo telo buduće mlade je iscrtano. Sa ovim mastilom se sreće i mladoženja, ali su kod njega ukrašeni samo ruke i stopala. Prema nekim kazivanjima, običaj je da se mladino ime nađe među svim tim crtanim detaljima na njegovim ekstremitetima, a važi i obrnuto. Tek kada oboje pronađu svoja imena na telu partnera, prva bračna noć može da počne. Ukrašavanje kanom karakteristično je još i za afrička plemena i narode Srednjeg istoka.



Danas kad je crtanje kanom postalo globalno poznato, taj stil voli i Rijana, pa je tetovaža na njenoj ruci vrlo slična crtežima koje ponosno nose Indijke. Kada je u pitanju tradicionalno crtanje pošto se kana osuši i skine suvišna, suva pasta na koži ostaje narandžasta boja koja će posle 2 do 3 dana potamneti do duboke crvenkasto-braon boje. S obzirom da je koža na rukama i tabanima najdeblja ona će i najviše poprimiti boju iz kane, pa je boja na ovim delovima tela i najtamnija. Veruje se da će zagrevanje kane dovesti do dubljeg tamnjenja, a hlorisana voda i sapun mogu da uspore taj proces. Pošto boja dostugne svoj vrhunac ona će polako početi da bledi. 


Iako je Rijanina tetovaža prava, crteži kanom su ipak samo crteži i traju uglavnom 10 -20 dana. Karakterišu ih bogata ornamentika i raskošni detalji koji asociraju na nakit. Što se boja tiče, ne možete mnogo birati - braon ili crno, s tim što se crna kana ne preporučuje kao ona smeđe boje jer koža može reagovati alergijski na nju. Takođe, ukoliko pronađete umešnog majstora za izradu ove tetovaže vrlo je verovatno da će u svom arsenalu imati i belu boju. Mali izbor boja nikako ne umanjuje lepotu ovakvog ukrasa. Zato je i Ella Dvornik, ćerka Dina Dvornika, ovog leta odabrala kanu na ruci kao modni dodatak.


Iako se kanom ukrašavaju i noge, leđa i drugi delovi tela, ruke su ipak najupečatljivije. U tim divnim šarama lako možemo videti narukvice, kako klasične tako i one za šake. Posebno su interesantni maleni ukrasi na prstima, na mestima koja su inače rezervisana za midi prstenje. Kana na šakama ne znači da se na njima ne može naći i neki realan nakit. Štaviše, ta kombinacija je vrlo zanimljiva, pod uslovom da ne preterate sa opipljivim ukrasima. Kani ipak treba dozvoliti da vodi glavnu reč u stvaranju ovakvog imidža inspirisanog Indijom.


*Ukoliko znate nekog ko se bavi izradom ovakvih tetovaža ostavite link u komentaru na kraju ovog teksta kako bi svi zainteresovani mogli da pronađu kana umetnika za svoju dozu Orijenta na rukama









Follow Us @get_sparkly