Aug 7, 2015

Zašto bih sebi kupila verenički prsten?

Samopouzdane mlade žene zadovoljne svojim singl statusom pre nekog vremena pokrenule su trend kupovine vereničkog prstenja, samima sebi. Time je označen početak razbijanja predrasuda o domalom prstu i njegovoj strogo rezervisanoj ulozi pokazatelja statusa 'zauzeta'. Ukoliko ste ikada slučajno ili namerno na domali prst leve ruke stavile verenički prsten mogle ste da testirate svoje zadovoljstvo (ili nedostatak istog) trenutnim emotivnim statusom. I dok će neke biti srećne takvim prstenom na ruci iako on iza sebe nema mušku figuru, u drugima može izazvati setu, tugu i nezadovoljstvo. Koliko je značaj vereničkog prstena danas promenjen?


Pre nekoliko meseci na sajtu Elle magazina pažnju je privukao tekst sa naslovom 'Zašto sam sebi kupila verenički prsten?' autorke Johanne Piazze. Ova nagrađivana novinarka, spisateljica i avanturista, je na putovanju u Tanzaniji sebi kupila verenički prsten. Svojim tekstom želela je da objasni taj svoj postupak, reakcije i svoje zadovoljstvo singl statusom. Treba napomenuti da se ona u međuvemenu zaista i verila ali je u trenutku objavljivanja teksta bila slobodna, imala posao iz snova, putovala širom sveta i imala 34 godine. Ona je svoj verenički prsten kupila... Slučajno. Manje-više. Naime, s obzirom da sebe nikada nije smatrala devojkom čiji su najbolji prijatelji dijamanti, uvek je više bila zaljubjena u dragi kamen ređi od dijamanta - tanzanit. Na ovom svom putovanju u jednoj od juvelirnica pronašla je idealan prsten sa baš tim kamenom, ali... Jedino mesto na kome je mogao da stoji bio je domali prst leve ruke. Sumnjičava, nije htela da ga kupi, međutim samo jedna prodavačicina opaska je ubedila u suprotno 'Prsten je prelep, da li je uopšte bitno na kom prstu se nalazi?'. Na kraju ona zaključuje da je taj prsten zapravo njeno malo podsećanje da niti je luda, niti greši u svojoj romantičnoj potrazi i čekanju onog pravog. I zapravo, taj prvi se pojavio. Samo par meseci kasnije. 


Ništa manje ozbiljno sličnom tematikom bavio se Vogue, uvodeći čitatelje u tekst pitanjem 'Zašto singl devojke tako dobro nose burme?'. Zaista? Autorka teksta se dobrovoljno prijavila za mali socijalni eksperiment kojim je trebalo utvrditi reakcije ljudi na socijalnim mrežama kada odjednom i bez najave postavite fotografiju svog domalog prsta, sa novim komadom nakita na sebi. Prvo pitanje koje je usledilo bilo je, logično, 'Verila si se?'. Ipak, oni koji manje mare za tradiciju, manje će mariti i za verenički prsten ili burmu na ruci. Autorka navodi primer njene sestre koja je udata, nosi burmu, ali prilikom svakog izlaska redovno dobija piće od muškaraca kojima se dopadne. Zbog toga neki tvrde da 'singl' devojke nose burme (ili prstenje koje podseća na burmu) kako bi u flert unele više izazova ili privukle pažnju muškaraca. Po završetku eksperimenta autorka je nastavila da nosi prsten na domalom prstu jer joj se prosto dopalo kako izgleda na tom mestu, ali zaključak je jasan 'simbolika je moćna stvar' i u zavisnosti od toga šta domali prst, burma i verenički prsten znače u određenoj kulturi ili određenoj osobi oni mogu značiti sve i mogu značiti ništa.


Autorka teksta u okviru Marie Claire magazina vereničkim prstenom je želela da ovekoveči jednu od najbitnijih, i najtežih veza u svom životu. I dok su njene prijateljice od 'gospođica' postajale 'gospođe', ona je od 'magistra' postala 'doktor'. Za nju, u tom trenutku, bitnije veze nije bilo. Pošto je odbrabila svoje teze prvo što je uradila bilo je da kupi sebi veliki, dijamantski prsten. Naravno, reakcije su bile 'I šta radi tvoj verenik?', a njen odgovor je bio 'Ja nisam verena, ja sam doktor'. Ona je tom svojom, pomalo čudnom kupovinom, želela da pokaže i mali protest protiv pritiska društva da je čitava poenta ženskog postojanja u pronalaženju muškarca koji će staviti prsten na njen domali prst. Ona piše "Kada pogledam ka svojoj levoj ruci, setim se koliko sam teško radila na svom novom imenu, svom novom poglavlju u životu, ali se takođe i setim koliko su kulturne norme moćne i koliko ih je teško promeniti, ali to ne znači nisu nepromenjive. Kao i mnogi drugi verujem da starim simbolima možemo dati novo značenje.".

A photo posted by PERSONAL (@personalzlatara) on

Tradicionalno značenje vereničkog prstena, burme i domalog prsta teško da mogu izmeniti tri žene, ma koliko radile za velike modne magazine. Ipak, svaka reakcija na njihovu potrebu da postupe suprotno ustaljenim normama pokazuje koliko je jaka simbolika ovih komada nakita. Ukoliko ste kao singl devojka na domali prst stavili prsten koji izgledom podseća na verenički jedino što može biti može drugačije u odnosu na regularno prstenje je da se na trenutke osećate ženstvenije zbog dizajna prstena. Naravno, pod uslovom da zaista ne čeznete da budete isprošene. Ali na kraju, šta vas sprečava da same sebi kupite ovaj divan Personal prsten sa gornje slike i stavite ga na domali prst? Ili kao što reče ona prodavačica u Tanzaniji 'Prsten je prelep, da li je uopšte bitno na kom prstu se nalazi?'.


Izvori: Elle.com, Vogue.com, MarieClaire.com 

Follow Us @get_sparkly