Aug 11, 2015

Top 17 najzanimljivijih činjenica o ZLATU

Najcenjeniji metal na svetu i njegova raskošna istorija oduvek su pobuđivali interesovanje kako stručnjaka za zlato tako i laika. Ono što žene najčešće zanima u vezi sa zlatom je nakit, ali nije na odmet osvrnuti se na neke manje poznate činjenice i karakteristike ovog famoznog metala. Uz određenju distancu s obzirom na poreklo ovih fun facts (izvor: brojni sajtovi), predstavljamo vam top 17 (nama) najzanimljivih činjenica o zlatu. 



1. Zlato je pronađeno na svakom kontinentu, ali najviše u Južnoj Africi.
2. Nađeno je čak i u listovima eukaliptusa.
3. Ima ga i u našim telima - ona sadrže oko 0.2 miligrama zlata, i to najviše u krvi.
4. Nešto više ima ga u olimpijskim medaljama, ali ne previše - 1.34 procenta medalje čni zlato. Do 1912. godine ove medalje su bile u potpunosti stvarane od zlata.
5. Kad smo već kod Olimpijade - u tri olimpijska bazena može da stane svo zlato ikada iskopano u svetu. 
6. Tužna vest za udate/oženjene - svake godine samim nošenjem burme sa nje se skida po više od šest miligrama.
7. Skoro svo zlato na svetu potiče od meteora koji su pali na Zemlju oko 200 miliona godina nakon što je formirana.
8. Aurofobija je ime za strah od zlata.
9. Ako je verovati Internetu, žene u Indiji poseduju 11 procenata svetskog zlata. Posle Indije, najviše se koristi i poseduje u Kini i Americi.
10. Apsolutno čisto zlato je toliko mekano da se može oblikovati rukama.
11. Na svetu ima dovoljno zlata da prekrije celu planetu tako da se može do kolena stajati u njemu. Prevedeno u prstenje, to je pet komada po čoveku, za sedam miliona Zemljana.
12. Vrlo malo hemikalija može uticati na zlato, zato ono može da sačuva sjaj i onda kada je zakopano više stotina godina.
13. Zlatom se lako može manipulisati - jedan gram se može razvući na jedan kvadratni metar površine tako da svetlost prolazi kroz njega, a od 31 grama može se napraviti žica duga 100 kilometara.
14. Zlato nije toksično - može se pojesti ili popiti.
15. Elvis Prisli je posedovao tri automobila u kojima je svaki deo koji je inače napravljen od hroma bio načinjen od zlata.
16. Oko 78 procenata zlata koje se iskopa svake godine bude pretvoreno u nakit.
17. Zlatni zubi možda izgledaju smešno, ali zlato je korisno za stomatologiju zato što se lako ubacuje na mesto izvađenog zuba, ne izaziva alergije i ne reaguje na hemikalije. U te svrhe koristi se od 700. godine nove ere,



Follow Us @get_sparkly