May 10, 2015

Muško prstenje - tabu ili simbol stila?

Samo blag osvrt na istoriju nakita pokazaće da ukrasi od srebra, zlata i dragog kamenja nisu bili rezervisani i strogo ograničeni na ženski pol. Podjednako, a ako ne i u većoj meri, oni su kao simbol društvenog statusa i moći bili prisutni i kao deo muške pojave. Burma je svakako prsten koji muškarci najčešće nose, međutim oni bi se pre mogli nazvati silom prilika i tradicijom nego li karakteristikom ličnog ukusa. Kada prsten zapravo postaje deo nečijeg stila?



Nepisano pravilo kaže da muškarcu od nakita trebaju samo burma (pod uslov da je oženjen, naravno) i dobar sat. Ipak, istorija pokazuje da su u stilskom smislu veoma važnu ulogu odigrali i pečatni prsten, igla za kravatu i broš na reveru. Šanse da se bilo koji od ovih komada nosi uspešno su gotovo minimalne, jer postoji milion načina da se pogreši i tek nekoliko da se u tome bude uspešan. U tome, međutim, i leži izazov. Kada je u pitanju prstenje, ne treba igrati na Džoni Dep kartu. 

Naravno, stručnjaci imaju različita mišljenja po pitanju muškog nakita, pa između ostalog i prstenja. Tako se kaže da je srebro najsigurniji izbor kada je u pitanju muški nakit (Robert Bryan, American Fashion Menswear), ali i da je za muški nakit značenje mnogo značajnije od estetike (Lisa Salzer, dizajner Lulu Frost nakita).



VRSTE MUŠKOG PRSTENJA


1. BURMA - kulturološko i religijsko značenje. Ovo je jedina vrsta prstenja za koju postoje striktna pravila u vezi sa prstom na kome se nose. I dok se na Zapadu burma nosi na domalom prstu leve ruke, u istočnoevropskoj kulturi je poznato pravilo nošenja burme na domalom prstu desne ruke.

2. Prsten kojim se pokazuje PRIPADNOST (klasi ili određenoj grupi - na Zapadu mnogi elitni univerziteti imaju prstenje koje se dobija po završetku studija i sa ponosom nosi kasnije u životu). Značaj ovakog prstenja se ogleda pre svega u identifikaciji sa grupom.

3. PORODIČNO PRSTENJE - prenosi se s generacije na generaciju. Označava snažnu vezu i ponos na sopstvene korene. Ovakvo prstenje je karakteristično za određene zemlje (na primer Rumunija) i posmatrač mora biti upoznat sa kulturološkim kontekstom jer u suprotnom ovakvo upadljivo prstenje može biti ocenjeno kao 'neukusno'.

4. UMETNIČKO PRSTENJE - prsten koji ima određeno značenje za onoga ko ga nosi i to značenje u većini slučajeva može biti poznato samo njemu ili tek nekolicini oko njega. 


Pečatni prsten

ZNAČENJE PRSTA NA KOME SE NOSI PRSTEN


Ukoliko muškarac želi da prsten bude apsolutni stejtment momenat na njegovoj ruci odlučiće se da njime ukrasi mali prst. Mali prst u većini kultura nema nikakvo posebno značenje, a oni koji veruju u astrologiju kažu da je mali prst u vezi sa inteligencijom i samopouzdanjem. Nošenje prstena na ovom prstu je najupečljiviji način da muškarac ponese nakit, pa se za ovo mesto treba odlučiti samo ako ste sigurni da ćete umeti da ga iznesete do kraja.



Domali prst, sasvim logično, sa sobom nosi najjaču simboliku. To je prst na kome se nosi burma te ga prati epitet simbola braka. U zavisnosti od kulture i tradicije, burma se može naći i na levoj i na desnoj ruci, ali značenje ovog prsta ostaje isto širom sveta. Muškarci se najčešće odlučuju za burme jednostavnog dizajna, najčešće od srebra, žutog ili belog zlata. U duhu romatičnog značenja sa kojim se povezuje ovaj prst simboliše i lepotu i kreatinost. Međutim, ne znači da je ovaj prsten nužno rezervisan samo za venčano prstenje. 



Srednji prst je najistaknutiji i najduži, ali je isto tako i prst na kome muškarci najređe nose prsten. Ipak, prsten na srednjem prstu je najsigurniji izbor za one koji tek počinju sa nošenjem ove vrste nakita, jer ne zahteva toliko hrabrosti i stila kao mali prst a izbegava se i dovođenje u vezu za bračnim statusom. Zbog svoje centralne pozicije simboliše balans i odgovornost, a kažu i da je ovaj prst u vezi sa Saturnom. Sivi metali, poput čelika, su najčešći izbor kada je u pitanju prsten za ovu poziciju na ruci.


Iako imamo potrebu da kažiprst zadržimo 'čistim' i neopterećenim sve češća je praksa da se nosi prsten i na ovom prstu. Ipak, to je mnogo popularnije kod žena nego kod muškaraca. U prošlosti je, naročito u Evropi, bila raširena praksa nošenja prstena na ovom prstu i kao takva označavala je određeni status u porodici. Dovode ga u vezu sa Jupiterom kao simbolom moći, liderstava i autoriteta. Srebro svetlijih tonova je metal od koga se često izrađuje prstenje koje se nosi na ovoj poziciji. 



U većini društava prsten na palcu znak je bogatsva i uticaja koji se ima u društvu. Ukoliko muškarac nosi burmu a pritom želi da nosi još neki prsten na toj ruci palac će biti logičan izbor ako želi da izbegne 'gužvu'. Ovaj prsten ne bi trebalo da bude preterano masivan i ekstrvagantan već upečatljiv ali jednostavan. Zanimljivo je da uz ovaj prst ne ide nijedna simbolična planeta ali se smatra da može da ukazuje na jak  karakter.


GDE PRONAĆI MUŠKO PRSTENJE?


Masivno muško prstenje po uzoru na pečatno, kao i burme mogu se pronaći u zlatarama. Ipak, treba napomenuti da je takozvano 'vintage' muško prstenje uglavnom mnogo bolji, da ne kažemo lepši izbor. Simbolika i značenje koje komad nakita nosi često su najbitniji faktor kada muškarci biraju ovu vrstu ukrasa. Takođe, kada se kupuje nakit kao poklon za muškarca mnogo češće se kupuju narukvice pre nego prstenje, pre svega zato što se izbegavaju potencijalne greške oko veličine. Kada su u pitanju radionice nakita one još uvek lagano ulaze u priču sa narukvicama pa je prstenje, za sada, prisutno u maloj, gotovo zanemarljivoj meri. 


BPM Satovi & Nakit

Poklon Dućan



Zlatara Stefanović


Follow Us @get_sparkly