May 8, 2015

Birthstone - koji dragi kamen odgovara vašem datumu rođenja?

Drago kamenje je redovno predmet divljenja, posebno oni najlepši i najređi komadi. Kako da, bar metaforično, prisvojite neki od njih? Za svaki mesec u godini ne vezuje se samo horoskopski znak, već i po jedan dragi kamen. I, kao što simbol blizanaca ili vage povezujete sa datumom rođenja, isto možete da učinite i sa biserom, opalom ili safirom. Koji je dragi kamen vaš birthstone i koje su osobine koje vas spajaju?



Kamen ovog meseca je garnet. On simbolizuje večno prijateljstvo i poverenje, a njegovo ime je izvedeno od reči granatum što znači seme. Garnet je ime za grupu minerala koji mogu biti u različitim bojama, a danas se najčešće nalaze u Africi i Indiji.



Birthstone rođenih u ovom mesecu je ametist. On se povezuje sa mnogo kultura, mitova i religija. Smatra se da je prvi ametist pronađen je u Rusiji i korišćen u stvaranju kraljevskog evropskog nakita, a danas se velike količine ove vrste dragog kamena pronalaze u Zambiji.




Za ovaj prolećni mesec vezuje se akvamarin. Za njega se veruje da štiti moreplovce i osigurava bezbedno putovanje. Najviše ga ima u Brazilu.



Rođeni u aprili mogu da se ponose svojim dragim kamenom - dijamantom. Zanimljivo je to. što pored klasičnih bezbojnih, postoje i dijamanti u boji. Pošto su prirodni obojeni dijamanti retki, boja se često stvara u laboratoriji.



Majski kamen je emerald i on simboliše ponovno rađanje, a svom vlasniku, prema verovanju,  daruje mladost. Danas se najčešće pronalaze u Kolumbiji, Brazilu, Avganistanu i Zambiji.



Čak tri kamena rođenja ima jun -  biser, mesečev kamen i aleksandrit. Biseri su nekad bili mnogo popularniji, a 16.vek se čak nazivao vekom bisera. Posebno su ih volele dinastije Tjudorovih i Romanovih. Aleksandrit je pronađen u Rusiji za vreme vladavine cara Aleksandra Drugog i može promeniti boju od zelene do crvene pod različitim vrstama svetla. Raznolikost boja karakteriše i mesečev kamen koji se u prirodi javlja u boji breskve, šampanjca, plavoj i zelenoj. U Indiji se ovaj kamen smatra svetim i uvek se izlaže na pozadini žute boje, koja se sa druge strane smatra svetom bojom.



Rubin je simbol rođenih ovog letnjeg meseca. Interesantno je da je, među dragim kamenjem, od njega je tvrđi samo dijamant. Veruje se da vlasniku donosi sve same sjajne stvari - zdravlje, mudrost, uspeh i sreću u ljubavi.



Manje poznati peridot karakteriše avgust. To je kamen koji je specifičan zato što se formira u dubinama Zemlje a potom ga izbacuju vulkani. Smatra se da štiti vlasnika od noćnih mora.



Divni safir znak je onih koji rođendan slave u septembru. Prema verovanju, on štiti od povreda i zavisti. Iako je plava boja ćvrsto vezana baš za ovaj kamen i u takvoj boji je najskuplji, istina je da on može naći i u nekim drugim nijansama.



Višebojni turmalin predstavlja oktobar. Poznat po tome što pokazuje više boja u jednom kamenu, ali su najskuplji komadi koji imaju samo jednu boju, a nazaniljiviji je watermelon tourmaline. Drugi birthstone oktobra je i opal, koji je ime dobio od grčke reči opalos što znači "primetiti promenu u boji". Njegova boja varira od mlečno bele do crne.



Novembarski kamen je topaz, kamen koji se često meša sa kvarcom, iako nemaju nikakve veze. Njegova najcenjenija nijansa je narandžasta sa ružičastim podtonovima i takav kamen zovu "imperijalni". Drugi simbol novembra je citrin, kamen koga ima mnogo u prirodi i koji zato ima najpovoljniju cenu među dragim kamenjem.



Poslednji mesec u godini vezuje se za tanzanit, kamen koji je relativno kasno otkriven u Tanzaniji i koji se često se kupuje kao zamena za safir jer su iste boje.


Follow Us @get_sparkly