Oct 3, 2014

Zlato i srebro se (ne) kombinuju

Postoje modna pravila koja nikad nismo čuli ili pročitali ali podsvesno znamo da se to radi ili ne radi. S druge strane savremena ulična moda dozvoljava gotovo sve, te smo vrlo često u dilemi da li se prikloniti tradicionalnoj ili modernoj struji. Jedno takvo pravilo jeste i zabrana kombinovanja različitih metala, pre svih srebra i zlata. Ovo pravilo definitvno više ne važi.


Zamislite besmisao situacije u kojoj morate da razmišljate o tome da vaša zlatna burma mora da bude uparena sa minđušama, iako bi srebrni par više 'legao' uz vašu odevnu kombinaciju. Onda bi to značilo da svaki naredni komad nakita koji kupite mora da bude određen upravo vrstom metala od koga je vaša burma ili verenički prsten. Kao što rekosmo besmisleno. Zapravo, burmu treba posmatrati kao potpuno neutralan nakit koji se ne kombinuje i ne uparuje ni sa jednim drugim komadom koji planirate da stavite na sebe. 

Treba znati da se ovo pravilo ne odnosi striktno na srebro i zlato već jedne naspram drugih, kao nespojive, stavlja bele i žute metale - platinu, belo zlato i srebro, spram žutog zlata, bakra, bronze... To pravilo u tolikoj meri ne važi više da se čak potpuno uparivanje nakita po vrsti metala smatra suvišnim. 

Kombinovanje srebrnog i zlatnog omogućava vam da izbegnete greške u prilagođabanju nakita vašem tonu kože, ali i doprinosi isticanju teksture nakita. Najbitnije pravilo koje prilikom takvog nizanja treba poštovati je da svi komadi budu istog stila. Bilo bi smešno kombinovati glamuroznu srebrnu ogrlicu i zlatni lanac u rok fazonu, zar ne?


Jedan od najlakših načina da prekršite ovo tradicionalno pravilo jeste da najpre kupite nakit koji je izrađen kao kombincija ova dva. Za početak to može biti ručni sat. Naredni korak u oslobađanju može biti dodavanje zlatnih narukvica uz srebrni sat, ili srebrnih narukvica uz zlatni. A kada već postanete sigurni u svoj osećaj onda igra može da obuhvati i dodavanje prstenja, ali i kombinovanje ogrlica različitih dužina i različih metala.

Mnogi dizajneri olakšavaju posao tako što u ponudi već imaju nakit sa miksovanum metalima, čime je unapred rešeno pitanje da li je ili nije moguće i dozvoljeno. 

Ipak, neki juveliri smatraju da ne treba dati sebi previše slobode jer ne samo da će takvo gomilanje i miksovanje izgledati ružno već će biti i poprilično smešno. Zato su neke od njihovih preporuka da sat treba uvek da bude od istog metala kao i prstenje, te da pomenutu burmu treba upariti sa satom, a prstenje od drugog metala stavite na drugu ruku. Upravo jedna od preporuka i jeste da se izbegne kombinovanje prstenja od različitih metala na jednoj ruci, iako recimo modni blogeri vole da prekrše to pravilo. Zatim preporuka je i da nakit koji je blizu jedan drugom treba da bude od istog metala, recimo ogrlica i minđuše, i pomenuto prstenje, narukvice i sat.


Način da mudro uđete u filozofiju kombinovanja jeste uvođenje komada koji povezuje metale, odnosno da pored zlatnih i srebrnih imate i nakit koji je sam po sebi miks, te u startu imate nešto što povezuje toplo zlato i hladno srebro. 

Za koju god da se varijantu odlučite znajte - zlato i srebro se nose zajedno, ali odmerenost je faktor koji će odlučiti da li ste u tome i uspešni. Rizikujte. 

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly