May 11, 2015

Niške radionice poklanjaju nakit maturantkinjama

Nakit sam po sebi ima moć da nam ulije dodatno samopouzdanje čak i kada idemo u običnu, popodnevnu šetnju. Zamislite onda koliko se ta snaga ispoljava na proslavi mature. Iako je haljina najbitnija, male i velike maturantkinje po pravilu čeznu i za divnim komadom nakita koji će upotpuniti izgled te tako važne večeri. Problem nastaje kada džep roditelja nije dovoljno dubok ni za osnovne životne potrepštine, pa je matura pretežak udarac za kućni budžet. Nekoliko niških radionica nakita odlučilo je da komade svog nakita pokloni devojkama koje nemaju para da ga kupe. Na zadovoljstvo svih, priča se svakog dana sve više širi.



Svojevrsni nosilac ideje je modna dizajnerka iz Niša, Nevena Kragić. Najpre je njena sestra Jelena odlučila da nekoj devojci besplatno ulepša nokte, a Nevena je bila inspirisana tim gestom. Zato je odlučila da dizajnira haljinu za maturantkinju koja nema dovoljno novca da je kupi. Na njeno oduševljenje, javilo se još puno ljudi koji su želeli da doprinesu ideji, svako u skladu sa svojom oblašću. Tako se besplatno  nude fotografisanje, cipele, šminka, a među darodavcima je i nekoliko vlasnica radionica unikatnog nakita. On u svemu ovome neće biti samo ukras već i simbol ohrabrenja devojkama koje finansijsko stanje ne treba da pokoleba na putu ka uspehu.
Jedna od radionica koje su se uključile u ovu plemenitu akciju je Džidža Bidža. Njena vlasnica kaže da je nakit i ranije poklanjala, ali o tome nije javno govorila. Devojčicu koju će ulepšati svojim nakitom već je pronašla, a mlada dama će dobiti i profesionalnu šminku zahvaljući sestri vlasnice Džidža Bidže.

Aleksandra iz La Rumli radionice još uvek je u potrazi za devojkom kojoj će pokloniti svoj nakit. Kada se to bude desilo, maturantkinja će moći da osmisli komad nakita koji će ići uz njenu haljinu, a Aleksandra će, kako kaže, dati sve od sebe da to napravi. Dve kreativne žene, majka i ćerka, koje stoje iza radionice ZoRiki made by heart, takođe su u ovoj akciji videle priliku da ulepšaju nečiju maturu. Obe su radile sa decom i emotivno se vezale za njih, te je to presudilo da se sa zadovoljstvom angažuju oko ove humane ideje. "Jedan modni detalj nije velika stvar, ali nadamo se da moze nekog da uvede u bolje poglavlje života, ulivanjem doze samopouzdanja i osećajem jednakosti sa drugima", ističu njih dve. One su pronašle devojčicu sa kojom će probati da ostvare ovaj plan.

I Jelena iz Jungle jewelry radionice pokloniće jednoj devojčici koju je već odabrala svoj komad nakita i time je usrećiti pred proslavu mature. Ne zna da li će to biti ogrlica, narukvica ili nešto treće, ali tu je da se povinuje željama svoje male klijentkinje.
Marija Stanković, devojka koja stoji iza Marijinog Kreativnog kutka na isti način će podržati ovu akciju. Njene rukotvorine zasijaće na dvema mladim damama, mada postoji mogućnost da se taj broj poveća. Ona očekuje da joj Nevena prosledi imena onih kojima će poklon najviše značiti.
Na kraju, najvažnije je što se novi sponzori se javljaju svakodnevno i što se krug se i dalje ne zatvara. Plan je da ova akcija zaživi i da narednih godina bude organizovanija. Svako ko to želi može da učini da neka devojka pođe srećna na matursko veče i ispunjena zakorači u novo poglavlje života. Zašto? Zato što matura mora biti lepa za sve.

Follow Us @get_sparkly