May 26, 2015

Nakit inspirisan knjigama

Dobro je poznato da nakit koji nosite može da govori o tome ko ste, čemu stremite u životu i šta vas pokreće. Ono što imate na sebi itetako ima moć da ljudima okolo govori o vašim strastima. Utoliko su draži komadi koji nemaju samo estetski momenat već i onaj koji oslikava karakter. Svaka ljubav može se preslikati na nakit, pa tako svoje komade imaju i ljubitelji književnosti. Oni koji sebe sa ponosom nazivaju knjiškim moljcima sa istim ponosom nose ogrlice i prstenje inspirisane junacima literature. Omiljeni citati iz novela, likovi iz epske fantastike, karakteristične forme prepoznatljive samo onima koji dele naklonost ka knjigama...Sve to može biti upakovano u posebne komade nakita, urađene samo za dušu bibiliofila. Upravo je njima namenjena inspiracija u slikama koje slede .



Jedan od najpoznatijih citata Ernesta Hemingveja. Ne zna se pouzdano iz kog je dela, ali svakako ga mnogi smatraju bolno istinitim. Poštovaoci njegovog dela sigurno bi više voleli da su naprsline na duši slavnog pisca vodile do novih dela umesto do samoubistva. 

"..tell me not that I am too late, that such precious feelings are gone forever."Jedna od rečenica iz novele "Persuasion", poslednje koju je napisala Džej Ostin. Upečatljive, emotivne reči pisane za one koji znaju da cene stil ove spisateljice.

Famozni, dragoceni prsten za obožavateljke epske fantastike. Glavni detalj iz trilogije "Gospodar prstenova", ali u formi minđuša. Slova koja ih povezuju sa popularnim knjigama suptilno su prikazana, te su pogodne i kao klasičan komad nakita.

Čuveno Tolkinovo delo iznedrilo je mnogo detalja koji se mogu upotrebiti u izradi nakita.Ovaj privezak je u obliku vrata hobitske kuće (možda baš one u kojoj živi Bilbo Bagins?), a još je i fotografisan na mapi Okruga.

Preslatka, jednostavna ogrlica inspirisana naslovom knjige "Devojka sa bisernom minđušom". Divan ukras za one koji rado čitaju ovaj rad Trejsi Ševalije, ali i za one koji su zaljubljeni u istoimenu sliku.

Koja devojka posle pročitane knjige "Ponos i predrasuda" nije pala  na gospodina Darsija? Jedna od lepših izjava mladog gospodina iz dela Džejn Ostin ovekovečena u romantičnom, starinskom privesku.

Pomalo trapavi crtež na ovom prstenu je ovčica. Upravo ovakav crtež mali princ traži od naratora u starom, dragom delu Antoana de Sent-Egziperija, a ovakav komad nakita pravljen je za one čije je detinjstvo obeležio "Mali princ".

Relativno je lako shvatiti sa kojim je književnim likom povezan ovaj prsten. Naočare u kompletu sa malom munjom asociraju na Harija Potera, njegov ožiljak na čelu i sve one avanture.

Ponovo mali čarobnjak Poter. Na privesku je broj perona sa kog je Hari otišao u novo poglavlje života. Ono što nam je svima ponekad izuzetno potrebno zabeleženo je na ovom sjajnom komadu nakita.

Prastaro, a aktuelno Šekspirovo pitanje na dugmićima za manžetne. Parče muške elegancije za sve moderne ljubitelje književnosti.

Devojčicu sa priveska lako će prepoznati svi kojima je "Alisa u zemlji čuda" bila omiljeno štivo. Njen lik oko vrata predstavlja poruku da ne marimo za odrastanje. 

I oni kojima je drag rad Edgara Alana Poa imaju svoj komad nakita. Simbol mnogo puta čitane i obrađivane pripovetke "Gavran" smestio se na ovaj privezak, i to uz prepoznatljivo "nevermore".


Follow Us @get_sparkly