Mar 12, 2015

Kako da bolje fotografišete nakit

Fotografisanje nakita spada u takozvanu "makro fotografiju" odnosno fotografisanje koje se odnosi na detalje i sitne predmete. Ova klasifikacija već govori o tome koliko je to težak posao, a kada se doda činjenica da nakit zbog svojih uglavnom uglačanih površina odbija 99 procenata svetlosti koja se na njega usmeri, jasno je zbog čega su stvarno dobre fotografije nakita vrlo retke. Kako da vaše fotografije budu među njima?


Dobre fotografije su izuzetno bitne za prodaju, posebno kada se ona odvija onlajn. Internet kupci ne mogu da nakit uživo pogledaju i opipaju, pa sa razlogom žele da im fotografija kaže sve što ih zanima. Ako ona ne pokazuje svu lepotu određenog komada, nikakve slatke reči u opisu slike ga neće spasiti. Fotografija je stoga prvi korak ka zadobijanju poverenja kupaca. Od načina na koji im prezentujete svoj proizvod u mnogome zavisi da li će oni vaš rad shvatiti ozbiljno.



KAKVA JE OPREMA POTREBNA?

Profesionalna nije neophodna, iako mnogi misle drugačije. Kvalitetniji mobilni telefon ili digitalni fotoaparat mogu poslužiti svrsi. Ono sto mnogi preporučuju kao dodatnu opremu je stalak, manji ili veći, upravo zato što se radi o precizno urađenim fotografijama. Druga poželjna stvar je lightbox. Iako ova reč asocira na profesionalni studio za fotografisanje, istina je da se jednostavna i jeftina svetlosna kutija može napraviti kod kuće. Ovde i ovde možete pronaći sjajne tutorijale za to.


Ako pak niste fan ovakvih kutija, uvek se možete osloniti na prirodno svetlo, koje je i najjefttinije. Neki od iskusnih fotografa savetuju da se za fotografisanje nakita biraju oblačni, ali svetli dani ili da se nakit slika pored prozora sa zavesama navučenim taman toliko da lepo filtriraju sunčevu svetlost. Suvišno je dodati da, kada se oslanjate na prirodno svetlo ne treba da koristite nijedno drugo istovremeno. Takođe, potrebno je da nosite belu majicu ili držite beli papir koji bi poslužili kao reflektori od kojh bi se svetlo odbilo i vratilo na vaš subjekt.


Iako je možda najčešče korišćena bela pozadina, u fotografisanju nakita možete da eksperimentišete sa bojama i teksturama. Smatra se da papir u beloj i drugim neutralnim bojama čini da nakit bude zvezda foto sesije, ali to vas ne sprečava da probate sa tekstilom, drvetom ili nekim drugim materijalima koji idu uz vaš rad. Samo pazite da ne preterate. Nije vam cilj da pravite umetničke fotografije gde se nakit samo nazire, on mora da igra glavnu ulogu. Ako ih imate, u fotografisanju nakita možete da koristite i profesionalne stalke za nakit. Jedan od zanimljivih načina da prstenje izgleda kao da lebdi u vazduhu je korišćenje voska, kojim ćete mali deo prstena neprimetno zalepiti za podlogu na kojoj je.


Ako rezultat vašeg truda bude fotografija izuzetnog komada nakita jasnih boja nećete vi biti jedina osoba koja će je deliti po društvenim mrežama. Ako je na njoj i suptilan vodeni žig, to je jedna od najboljih besplatnih reklama koje možete imati za svoj rad. Možete se na kraju igrati i efektima, ali pazite da to ne utiče mnogo na boje samog nakita.


No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly