Nov 16, 2014

Siren - prsten koji štiti ženu

Poslednjih godina menja se ne samo način na koji nosimo nakit, već i njegova funkcija. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, koja sa lakoćom može postati deo i najmanjeg komada nakita, postajemo apsolutno sigurni da rečenica 'nakit nije samo ukras' zaista i dobija svoj smisao. Posle ogrlice koja je napravljena pre svega za žensko zadovoljstvo na tržištu se pojavio Siren, prsten čija je funkcija ženska bezbednost. 



Jesen 2014. u svet nakita donosi potpuni novitet kada je u pitanju funkcionalan nakit. Siren, kompanija iz Njujorka, je odlučila da kreira nakit za lepu, snažnu i pametnu ženu. Svesni da je sve više žena izloženo nekom obliku nasilja predstavili su stejtment prsten jednostavnog dizajna ali sa izuzetno bitnom namenom. Unutar samog prstena smešten je, kao što i sam naziv kaže, alarm. Zapravo radi se o iznenađujuće glasnom alarmu koji u kritičnim sekundama može pomoći ženama da uplaše svog napadača i daju sebi vremena da pozovu pomoć. Sam dizajn prstena je takav da se nenametljivo stapa u bilo koju odevnu kombinaciju i postaje deo svake dnevne aktivnosti sa namerom da njegovo nošenje postane deo rutine, poput recimo nošenja mobilnog telefona. 


Ket Aleksander, koja stoji iza ovog brenda, do ideje o prstenu-alarmu je došla pre svega na osnovu sopstvenog iskustva. Naime ona se kao studentkinja našla u bezizlaznoj situaciji kada je napadnuta na ulici, ali na sreću bez ikakvuih posledica. Jedina stvar koja je proizišla iz te situacije bila je njena želja da kreira nešto što će ženama pomoći da zaštitie sebe u trenucima kada im  druga pomoć nije dostupna.

Proizvođač posebno ističe da prsten treba aktivirati samo u situacijama kada je bezbednost vlasnice zaista ugrožena s obzirom da je zvuk alarma nepodnošljiv te nije preporučljivo koristiti ga iz zabave ili čiste radoznalosti. Ono što je karakteristično za prsten jeste da je specijalno napravljen za odbijanje bliske, tj. direktne pretnje a ne za obaveštavanje okoline da je napad u toku. Najveći efekat se postiže na udaljenosti do 1 metra. Prsten se aktivira jednostavnim okretanjem samog kamena u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke, sa zakašnjenjem od jedne ipo sekunde kako bi se eventualno omogućilo vlasnici da ga isključi u slučaju da je do aktiviranja došlo slučajno. Ukoliko se ne zaustavi prsten postaje aktivan i proizvodi prodoran zvuk od preko 110 decibela. Trajanje zvuka određuje sam nosilac. 

Ovaj prsten proizvodi visoke tonove jako neprijatne za uho, a sam zvuk se prostire oko prstena kroz male otvore na gornjem delu nakita. Preporuka je proizvođača da se odmah po aktivaciji ruka ispuži u pravcu glave napadača, ili barem ka gornjem delu njegovog tela. Svaki prsten dolazi sa posebnim punjačem baterije. Dostupan je u šest različitih dizajna.


Pitanje je koliko će se žene zaista osećati zaštićeno samo zahvaljujući prstenu koji ima efekta (ako ga i ima) na udaljenosti od svega jednog metra. To zapravo znači da žena mora da bude dovoljno prisebna da aktivira prsten u trenutku kada prisebnost i nije baš na listi trenutnih stanja. Uz to poput prave super žene mora da uperi prsten u svog napadača što priznaćete može delovati čak i smešno. Ipak, ukoliko alarm zaista jeste takav kakvog ga proizvođač predstavlja (a mora biti s obzirom da je u njega uložen čitav milion dolara) onda zaista možemo zaključiti da je vrlo verovatno da će kod napadača izazvati ometnost.

Bilo kako bilo, funkcije nakata se menjaju i to ostaje zaključak ovog teksta. I možda ne sada ali svakako u budućnosti ovakav prsten bi mogao zaista da postane svakodnevna ženska navika. Nekad je vera da smo zaštićene zaštita sama po sebi.




No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly