Nov 7, 2014

Soutache - spoj savremenog i vintidž momenta

Ukoliko vam nikad nije dosta romantičnog, vintidž nakita sigurno vam se ovih dana dopala jedna od novijih tehnika u njegovoj izradi. Reč je o soutache tehnici koja se još naziva i tehnikom ruskog šivenja i koja je istopila srca svih zaljubljenika u nežan, ženstven nakit.

Ona je ranije svoje čari iskazivala samo u tekstilnoj industriji, a pravi primer za to su vojne uniforme. Na sreću, neko se dosetio da može sjajno da se iskoristi i sa nakitom. Svoje ime duguje francuskoj reči soutache (gajtan). Kao što samo ime kaže, najbitniji element je upravo gajtan koji može biti napravljen od svile ili vune, ali i od sintetičkih vlakana. Nakit se pravi tako što se perle opšivaju takvim soutache gajtanima i na taj način kreiraju raznorazni oblici.

Mushmulica BM
Umesto perli koristi se i poludrago kamenje, a u tom slučaju i podloga na kojoj se gajtan uvija oko osnovnog elementa i koja je vrlo često od kože. Kažu da ovu tehniku nije teško naučiti, ali da izrada nakita zahteva dosta vremena i strpljenja. Sa druge strane, nije skupa kao neke druge i neće se desiti da se plašite da pređete na naredni korak i uništite dragocene elemente - ovde takvih nema. Pored toga, soutache vam dozvoljava da maksimalno ispoljite kreativnost jer ne morate da se vodite nikakvim posebnim pravilom. Ono što na kraju dobijate je zaista raskošan komad nakita.






















Follow Us @get_sparkly