Nov 28, 2014

Kokili - romantika u bočicama

Kokili, to slatkasto ime, taj nadimak iz detinjstva stoji iza radionice koja i dalje iz prošlosti crpi ono najlepše, što nas uvek iznova oduševi. Romantika, nežne boje, suptilni detalji i prave reči ukomponovane su u ove komade nakita iza kojih stoji Jelena Savković, devojka koja se u ovu igru upustila pre dve godine.



Ta doza vilinskog u Jeleninim komadima privukla nam je pažnju, a oči su se najpre zadržale na minđušama sa simpatičnim bočicama. Suvo cveće našlo je svoje mesto unutar njih i i dalje pleni lepotom kao kad je bilo sveže. Jelena se pored izrade nakita bavi i fotografijom i procenila je da cveću mesto nije samo na slikama, već ga je učinila i delom svog nakita. Bočice kao stvorene za čuvanje uspomena i cvetovi kao parčence prirode doveli su do ovih očaravajućih komada nakita. I nema tu neke filozofije, ali vrlo često se ispostavi da su najdivnije stvari stvorene upravo na ovaj način. Jelena kaže da je privlači ideja reciklaže, da stvarima koje su služile drugoj svrsi i imale neku drugu dušu udahne novu. Tako su i bočice uplovile u svoj novi život.
Ništa manje lepi su broševi, sa ivicama koje asociraju na retro ramove za slike. Ova draga forma zaista izaziva toplinu oko srca i za one koji još sa zadovoljstvom dišu vazduh starih epoha ovo su više nego odgovarajući modni detalji.Ima tu i modela kombinovanih sa laticama, ali čini se da njihova vrednost dolazi do punog izražaja tek kada se sami nađu na odeći. 


Ono što je nama Kokili svesno ili nesvesno prenela kao poruku je da zaista od sitnica koje nas okružuju mogu da se naprave stvari koje definitivno ulepšavaju dan. Dakle, samo širom otvorene oči za lepotu su nekad dovoljne da tu lepotu i pronađemo, nikakvo traganje nije neophodno. Kokili se zagledala u prošle dane i tamo pronašla sve što je potrebno. Tek tako.



Follow Us @get_sparkly