Nov 18, 2014

Dugmad za manžetne - prefinjen ukras muških košulja

Šta prvo pomislite kada čujete da neko pominje dugmad za manžetne? Zvuči kao neki misteriozan predmet iz prošlosti, pa se pitate ko to još nosi? Takva je bila i naša reakcija. Ali onda smo obrisale prašinu sa tog imena znajući da i ona spadaju u nakit. Ukazala se tema itekako vredna pisanja.


Dugmad za manžetne (cufflinks) pojavila su se još u 13 veku. Najpre su bila samo ukras, ali se kasnije otkrila i njihova funkcionalnost. Posle renesanse stvarana su u kombinaciji sa tankim lančićima, nosili su ih i engleski kraljevići, našla su mesto i u romanu "Grof Monte Kristo" ali su posle Drugog svetskog rata zaboravljena. Ovaj dah prefinjenosti vraćen je u život osamdesetih godina prošlog veka i danas je i dalje tu negde, u fiokama obožavalaca muške elegancije. Nose se samo na duplim ili francuskim manžetnama. ili na običnim manžetnama koje imaju rupice posebno pravljene za ovu vrstu muškog nakita. Uloga im je da osiguraju da će manžetna ostati preklopljena i da prileže uz ruku kao što bi trebalo.



Najčešća vrsta dugadi su tzv. svilena dugmad koja su istovremeno i najjeftinija. Mahom ih nose mlađi muškarci koji žele da budu primećeni jer se proizvode u različitim, često jarkim bojama.Elegantnije verzije dugmadi za manžetne prave se od plemenitih metala. Jedna od mogućih formi je wrap around što znači da se ne provlači kroz rupice već svojevrsno obuhvata oba kraja manžetne.

Najpoznatija vrsta dugmadi za manžetne ipak su one koje se provlače kroz za to predviđene rupice. Mogu biti napravljene od metala, ali i kože, stakla, kamena ili kombinacije ovih materijala. Posebno se vezuju za bitne događaje u životu, poput venčanja i običaj je da u takvim prilikama muškarci nose ovu dugmad ili se daruju njima.




Naravno da dugmad za manžetne mogu biti personalizovana. Tako se na njima mogu naći neke bitne brojke, motivi hobija onog ko ih nosi ili nešto slično što ih čini savršenim i pomalo neuobičajenim poklonom za elegantne momke.Kakva god bila, sigurno je da predstavljaju dašak izgubljene otmenosti iz starih vremena. Zato ovim malenim detaljima na rukavima treba dati šansu da opet pokažu šta sve umeju.

GDE PRONAĆI DUGMAD ZA MANŽETNE


E- košulja
Zlatara Stefanović
Muške cipele Beograd
MojButik.rs
Neven

ORIGINALNA DUGMAD ZA MANŽETNE - INSPIRACIJA













Follow Us @get_sparkly