Nov 30, 2014

Koktel prstenje - prsten koji poziva na zabavu

Često možemo da čujemo da je za večernja izdanja dovoljan samo efekatan koktel prsten. A kakav koktel prsten može biti, ako ne efektan? Pitanja započinju već kod samog imena, ali se sve završava potvrdnim klimanjem glave kada se kaže da je to jednostavno veliki prsten. Druge karakteristike ostaju da vise u vazduhu. Kakav je to, zapravo, koktel prsten?


Sam naziv 'koktel prsten' nastao je 1920. godine u Americi, tokom perioda prohibicije. Zabrana prodaje alkohola kao i svaka druga zabrana odmah je izazvala revolt koji je sa sobom povukao organizovanje tajnih koktel zabava. Tako je nastala čitava jedna kultura iz senke. Kao i svaka kultura i ova je sa sobom povukla karakrakterističan stil odevanja žena koje su konačno mogle da se oblače slobodno, kitnjasto, šljašteće, bogato. Uz takve haljine obavezno je išao i masivan prsten. Ove zabave bile su mesto pokazivanja i dokazivanja socijalnog statusa a prsten je upravo imao vodeću ulogu u tome. 

Tipičan koktel prsten sastojao se od velikog, skupocenog kamena u sredini oko koga su bili raspoređeni sitniji dijamanti u boji. Međutim, pravila dizajniranja ovakvog prstena jednostavno ne postoje. Jedino je bitno da bude dominantan, blještav i zabavan za nošenje. Naravno, istorija nakita poznaje ovakvu vrstu prstenja i iz perioda pre prohibicije, kada je veliko prstenje moglo da se vidi na rukama evropske aristokratije, ali je tek 20-ih godina dobio ime koje nosi i danas. 

Zanimljivo je da neki ovaj prsten opisuju kao 'način da se započne razgovor', te da je to bila jedna od njegovih najvažnijih karakteristika na tajnim koktel zabavama.  Žene su naručivale svoje koktele podizanjem svog prstena u vis, čime su privlačile pažnju konobara ali i potencijalnih ljubavnika. Masivno prstenje imalo je još jednu simboličnu funkciju - pobunu. Prsten je trebao da skrene pažnju ka ruci koja u znak pobune drži čašu zabranjenog alkohola. Ova pobuna, kao i same zabave, bila je pre svega stvar prestiža. 

Svoj veliki povratak koktel prsten doživeo je tokom 50-ih i 60- ih godina prošlog veka. Posle burnog perioda 40-ih ljudi su želeli da se konačno oslobode briga i prepuste zabavama na kojima će dominirati elegancija. Koktel zabave, ovog puta ne tako tajne, ponovo postaju trend u društvu željnog razbibrige, luksuza i lepote. Mnogi čak smatraju da koktel prsten jeste dobio svoje ime 20-ih ali da je najveću popularnost dožveo 30-ak godina kasnije. 

Preporuka je da se stejtment prstenje nosi na četvrtom prstu desne ruke, a da je (jedina) pametna alternativa srednji prst leve. Takođe, ako se vrednost vašeg prstena meri karatima, onda na kažiprstu smete nositi samo prsten u vrednosti do 6 karata. 

Koliko zanimljivih simbola se vezuje za ovaj prsten pokazuje i to je ovaj prsten nazivaju i 'prsten za desnu ruku' s obzirom da su ga žene, kao simbol emancipacije, kupovale same sebi umesto vereničkog prstena (prstena za levu ruku). Ipak postoje stanovišta da 'prsten za desnu ruku' i koktel prsten nisu isto, pa se tako kaže da se koktel prsten nosi povremeno, u posebnim prilikama sa velikim centralnim kamenom, dok je 'prsten za desnu ruku'  više svakodnevna varijanta načinjena iz mnoštva sitnih kamenčića. Poznat je i kao prsten za posebne prilike pa s redovno viđa na rukama filmskih dama na velikim ceremonijama poput Oskara.



Prva preporuka na koju ćete naići kao odgovor na pitanje kako nositi koktel prsten je - uz jednostavnu odeću. Što je jednostavnija haljina, prsten treba da bude efektniji, tako da će uz malu crnu haljinu uvek lepo 'leći' dobar koktel prsten. Za koktel prsten i danas važi pravilo da najbolje izgleda dok se drži koktel čaša. Međutim, moda danas dozvoljava gotovo sve tako da je i koktel prsten doživeo svoju transofrmaciju od prstena za zabave u prsten koji je tu da unese zabavu u svakodnevne odevne kombinacije. Danas koktel prsten ima dve karakteristike, bez obzira na cenu: veliki i dramatičan. 

Poslednjih nekoliko sezona za koktel prstenje vezuje se poprilično diskutabilan, a za neke čak i neukusan trend nošenja po nekoliko ovakvih prstena na jednoj ruci. Novi standardi kažu da nije potrebno da budu isti, tj. da se uklapaju, a pogotovo je dobro kada se napravi miks različitih tekstura.  Danas kada je većina stvari uglavnom dozvoljena, nošenje ovog prstena više nije znak pobune ali je i dalje prisutan kao jak stilski detalj. 

Kupovina koktel prstena ne bi trebala da bude veliki problem, kao ni njegovo nošenje. Danas je sve dozvoljeno, pa ukoliko želiteda imate efekatn detalj pronađite veliki prsten koji odgovara vašem stilu i raspoloženju i rešili ste svaki budući problem. Obratite pažnju čime je kamen pričvršćen za sam prsten jer se može desiti da u nekom trenutku kamenčić jednostavno nestane.  

1 comment:

Follow Us @get_sparkly