Nov 24, 2014

Končić nakit - od igle do perle

Masivne ogrlice urađene kao spoj debljeg lanca i nanizanih perlica mogu delovati luksuzno i glamurozno, ali ako autor ne pokaže dovoljno veštine efekat može izostati pa u najmanju ruku mogu izgledati jeftino. Iako ovakve ogrlice poseduje većina devojaka, tržište i nije prezasićeno te je ponekad potrebno uložiti malo više truda kako bi se pronašao kvalitetan komad nakita ovog tipa. Končić radionica je za relativno kratko vreme uspela da se nametne kao mesto na kome je bez problema moguće naći ovakvu vrstu gotovo univerzalne ogrlice.


Pre nešto više od godinu dana upoznale smo Končić nakit u potpuno drugačijem izdanju od onog u kome se nalazi sada. Iako su lanci i perle i tada bili prisutni u radu, na nakitu je uglavnom bila dominatna čipka koja se izrađivana ručno. Tu se i krije poreklo imena koje danas i ne bismo mogli da dovedemo u vezu sa samim komadima, ali je dovoljno intrigantno da vas na simpatičan način privuče stranici dok će vas ogrlice bogatog sjaja zadržati na njoj.

Kada vam u ruke dođe Končić ogrlica prva stvar koju ćete primetiti je koliko je sam komad izuzetno lagan i znatno manji nego li što to deluje na slici. Šta to zapravo znači? To znači da vaš vrat nijednog trenutka neće biti opterećen ni veličinom perli, niti njihovom težinom. To je izuzetno dobro, pogotovo što se pri kupovini masivnih komada najpre javlja sumnja da li će možda nakit izgledati preveliko, preupadljivo, pre... Ne, nikako. Končić ogrlica izgleda taman kako treba, pa se ne možete oteti da je njihova prva karakteristika svakako nosivost.


Grešeke sa nošenjem ovakvih ogrlica gotovo da ne postoje pa ih možemo videti svuda, na ulici u kombinaciji sa majicama sa printom , ali su svakako prvi nakit za kojim se poseže pri upotpunjavanju večernjih toaleta. Neki ih smatraju preupadljivim za dnevne varijante, neki im zameraju sveprisutnost, a oni hrabriji im daju i status nerpolaznih.

Kombinacije su u potpunosti prilagodive te se od neutralnih perle-lanac kombinacija ide i ka smelijim varijantama sa dodatnim privescima ali i floralnim motivima koji se kao romantičan detalj provlače kroz ogrlice. Zanimljivo je da Ana uspeva da od jednostavnih kombinacija boja poput crne i zlatne napravi ogrlice za posebne prilike dok šarenilo uspeva da pretvori u svakodnevnu varijantu što samo pokazuje da svom nakitu najpre pristupa kao praktična žena a zatim kao neko ko od toga zarađuje. I tu uglavnom i leži razlika između kvalitetnih i manje kvalitetnih autora. Očigledno je gde Končić pripada...

Perle u prednjem delu su međusobno povezane u celinu posebnom vrstom konca što je veliki plus, jer je sigurno da nećete izgubiti perle usput ali još važnije nećete imati problema sa loše savijenim iglicama koje se zakačinju za odeću. Loše iskustvo sa iglicama koje uništavaju haljinu nas navodi da uvek i bez izuzetka glasamo za ovakve ogrlice koje nam omogućavaju da se prepustimo veselju umesto da razmišljamo o perlama. Ogrlice su podesive, sa dovoljnom dužinom lanca za kopčanje što znači da ćete ogrlicu lako nositi i na golom vratu ali i ispod kragne na košulji. Ove ogrlice su zapravo doza glamura za sve prilike, od poslovnih varijanti do disko večeri i tu se svaka dalja diskusija o njihovoj nosivosti završava.

Za izradu ovakvih ogrlica presudan je pravi odabir lanca, odnosno njegov kvalitet, kao i boja koja će se lepo prilagoditi ostatku kompozicije. Uglavnom su to boja srebra i zlata (starog, ružičastog, žutog), mada se mogu naći i oni u boji bakra, crni... Da bi se pravilno odabrao lanac koji neko želi oko svog vrata dobro polazište je određivanje sopstvenog tona kože, ali i boja i model haljine, kose, karmina, prilika.

Ponuda? Ponuda je bogata i potpuno prilagodiva tako da na kraju sve zavisi od želje onih koji će nakit i nositi. Ipak, s vremena na vreme Ana se hrabro upušta u izradu zaista velikih unikatnih komada koji se ne mogu ponoviti čime daje oduška sebi i svom kreativnom duhu ne dozvoljavajući mu da zapadne u montonu izradu istog ili sličnog. Svaka nova ogrlica je igra. Povremeno predstavlja i narukvice, prstenje, minđuše, ali se ipak bazira na oglicama koje svakodnevno nalaze svoje nove vlasnice.




Ostatak ponude možete pogledati na ovde.

Follow Us @get_sparkly