Nov 26, 2014

Trend za jesen 2014: jedna minđuša je dovoljna

Ako biste da ovih dana unesete malu promenu u sopstveni stil ili da tek iz hira porušite neko malo modno pravilo učinite to u velikom stilu. Možete birati neobične komade nakita, možete sebi priuštiti novi pirsing ali zar nije najefektnije oboriti najčvršće od svih pravila - minđuše se nose u paru. Zašto? Jer imamo dva uveta, jer se prodaju u paru, jer tako treba? Vreme je da jesen postane zabavna. 



Tim koji radi sa Emom Votson očigledno odlično radi svoj posao s obzirom da su uvek barem jedan korak ispred svakog trenda koji unosi promene u svet nakita. Ema se u više navrata pojavila sa jednom minđušom i pre nego su dizajneri na pisti najavili ovo kao novi hit za jesen 2014. Zanimljivo je da je svaki put Ema zapravo uspevala da spoji eleganciju i opuštenost i da ozbiljne modne poduhvate na crvenom tepihu učini jednostavno 'cool'. Ovaj trend je naoko jednostavan i ne zahteva puno filozofije, ali to je zapravo ona varljivost bilo kog trenda koji na nekima izgleda fenomenalno, dok na drugima izgleda u najblažoj varijanti smešno. Treba znati i umeti. 


"Nošenje jedne minđuše nije novost"

Jedna minđuša je na neki način pogled nazad u 1985. godinu kada je Madona u filmu Očajnički tražeći Suzan nosila jednu minđušu. Rečenica da se 'moda uvek vraća' i nije samo ustaljeni kliše s obzirom da je prošlost uvek dobra inspiracija, samo je pitanje vremena kada i na koji način će se moda određene epohe vratiti na ulice.

Neki su, zahvaljujući Dioru, najavljivali jednu minđušu kao veliki hit proleća 2014, dok su je drugi ipak posle revija Luj Vitona, Isabel Maran i Selin najvili kao trend za jesen 2014. Naravno da nošenje samo jedne minđuše nije nikakvo revolucionarno modno otkriće, ali u vremenu traganja za što upečitljivijim načinom pokazivanje svoje individualnosti ima mnogo potencijala za dominaciju. Pitanje je samo kada će se to desiti. Mi se pridužujemo onima koji kažu da je njegovo vreme - sada.

Da li je sve počelo sa Diorovom Mise En Dior ili ne? Bilo bi smešno uopšte odgovoriti na to pitanje, ali svakako je ova minđuša prva asocijacija koja se javi kada se govori o jednoj minđuši. Ipak, tačno je da je Dior jednu minđušu prikazao na reviji prolećne kolekcije za 2014, dok su ostali to ispratili na revijama za jesen. Međutim, postoji jedna razlika... Dior je učinio to na suptilan, romantičan način dok su ostali bili hrabriji i okrenuili se dužim, visećim minđušama... Na jednom uvetu... Ne govorimo više o stejtment minđušama, ove jeseni govorimo o stejtment minđuši.

Ukoliko vam ideja o nošenju jedne minđuše, dok druga strana ostaje 'gola', ne deluje prihvatljivo onda nećete pogrešiti ako asimetriju potražite u nošenju neuparenih minđuša. To znači da možete nositi alku dok će na drugoj strani biti mala minđuša na šraf ili cuff minđušu sa visećom tako što ćete logiku uparivanja tražiti u stilu nakita ali i materijalu/metalu od koga su izrađene. Afro Blue minđuše mogu biti odličan početni korak ka istraživanju asimetrije. 


Ukoliko se odlučite da nosite jednu minđušu prvo što možete očekivati je pitanje 'Gde ti je druga minđuša?. Onda će naravno uslediti pojašnjavanje da se to eto tako nosi, ali budite spremni da na kraju ipak dignete ruke od pojašnjavanja i da hrabro uživate u svom stajliš detalju. Zapravo, ovaj trend nikako ne ograničava mogućnosti jer ustvari jedino pravilo koje se mora poštovati je da se nosi jedna minđuša. Da li će to biti manja ili veća, suptilnija ili hrabrija, moderna li vintidž varijanta skoro i da nije bitno. Jedina preporuka je da se minđuša prilagodi stajlingu i da sama odeća bude manje- više jednostavna. Ne želite da vaša pojava vrišti, već da pristojno govori o  vašem stilu. 

Najlakši način da se isprati ovaj trend jeste bez sumnje earcuff ili earclimbers. Ove minđuše su i predviđene da se nose samo na jednom uvetu tako da je unapred rešena svaka dilema. Ipak, za potpun doživljaj potrebno je malo više osećaja. Najvažnije je da vaša frizura ne prikriva minđušu, što znači da možete nositi puštenu kosu ali da ona bude zabačena iza ušne školjke na kojoj je ta jedna minđuša ili se odlučite za kosu začešljanju unazad ili punđu ili konjski rep. Zapravo u obzir dolazi sve što minđuši prepušta šou.

Bacite pogled prema svojoj kutiji sa nakitom i procenite koja bi to viseća minđuša mogla da se upusti u ovu avanturu. Drugi pametan izbor jesu boho earcuffs koji se nose tako što se takoreći stave na ušnu školjku, odnosno imaju metalni deo koji prati oblik ušne školjke i jednostavno se stavlja na nju. Ukoliko imate minđušu čiji je par izgubljen ko zna gde i ko zna kako, vreme je da je oživite i tome možete zahvaliti visokoj modi. A ako vas usput bude zapratio i neki čudnjikav pogled posmatrača - još bolje. To znači da je vaša minđuša zaista stejtment komad. Pravila su tu da bi se kršila, zar ne?

Poenta ovog trenda je ponovo pronalaženje lepote u asimetriji, u nesvršenosti i onom bitnom pank ili rok momentu koji znači malu ali bitnu pobunu protiv ustaljenog. 


4 comments:

  1. Odlicne fotografije, vrlo inspirativno!
    Pusa iz Italije,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    ReplyDelete
  2. Odličan tekst! :)

    Put Your Faux Fur On - Check out my latest post! :)
    xx

    ReplyDelete
  3. Great post and gorg pics. Lovely blog here btw! Would you like to follow each other on GFC? Please let me know on my blog so I can follow back. Thank you.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ReplyDelete
  4. mnogo mi se svidja ceo vas blog! odusevljena sam! hvala na komplimetima btw... kisses

    www.anavranjes.blogspot.com

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly