Nov 29, 2017

KRATKI VODIČ KROZ ALTERNATIVNE METALE: KOBALT, TITANIJUM, VOLFRAM, PLATINA

Previše vam je priče o srebrnom i svim varijantama zlatnog prstenja? Želite da se okrenete materijalima kojih nema u baš svakoj juvelirnici? Evo nekoliko činjenica o četiri metala koji definitivno mogu postati uži izbor kada se govori o originalnom nakitu. Razmislite o tome da neki od vaših najdragocenijih komada budu stvoreni upravo od kobalta, titanijuma, volframa ili platine.



KOBALT

Želite li neuobičajen metal za svoj poseban prsten okušajte se sa kobaltom - metalom koji je ranije korišćen u medicinske svrhe i za vazdušno - kosmička putovanja. On je hipoalregijski i oko četiri puta čvršći od platine. Svojim sjajno belim izgledom podseća na nju, ali je značajno teži. Zgodno je što se ovaj metal prilično teško oštečuje i jako je zahvalan za obradu, tj. promenu veličine prstena ako je potrebna.


TITANIJUM

Vrlo lagan i moderan metal koji se obično javlja u beloj, crnoj i sivoj boji kada je reč o prstenju. Nekada je upotrebljavan u industrijske svrhe, a danas se itekako koristi i za nakit. Hipoalergijski je i ne meša se sa legurama, izuzetno je snažan i otporan na spoljne uticaje. Zanimljivo je što mu je ime povezano sa čuvenim Titanima iz grčke mitologije.


VOLFRAM

Iako nam svima na um padaju sijalice kad čujemo za volfram (nije ni čudo, u toj oblasti je  volfram napravio revoluciju!) istina je da se on vrlo često koristi i za izradu prstenja. Četiri puta je tvrđi od titanijuma i izgledom podseća na srebro zato što ima taj poseban sjaj. Ovaj metal je hipoalergijski i danas se najčešće pronalazi u Kini. Zahvalan je za održavanje zato što se teško da oštetiti.


PLATINA

Ovaj metal je u Americi bio vrlo popularan do 20. veka, kada je povučen sa tržišta zbog toga što je bio potrebniji u vojnoj industriji. Ipak, u poslednjih par decenija opet je postao tražen i cenjen - toliko da verovatno više nije tako neubičajen kao ostali metali sa spiska. On ima blagu belu nijansu i, verovali ili ne, 30-tak puta je ređi od zlata. Takođe, za oko 40 procenata je teži od 14-karatnog zlata. Zbog njegove čvrstoće svi ugravirani detalji izgledaju znatno oštrije. Moguće je da će se tokom godina izgrebati, ali to se lako može rešiti poliranjem kod juvelira. Zanimljiva činjenica je to što se veliki broj detalja na britanskim krunama izrađuje upravo od platine koja se doprema iz rudnika u Južnoj Africi i Rusiji. Platina je u nakitu uglavnom 90 do 95 procenata čista i kao takva doprinosi ukupnoj lepoti dijamanata na njemu. . 

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly