Jan 24, 2015

Kako odabrati pravu veličinu prstena?

Dugi i tanki ili kraći i deblji - kakvi god da su vaši prsti, prstenje će im dodati na lepoti. Kada govorimo o klasičnom prstenju, jedan od problema sa kojima se susreću pripadnice lepšeg pola je i izbor prave veličine prstena onda kada žele da onlajn naruče komad koji im je zapao za oko. Kako da precizno izmerite obim prsta i ne pogrešite u izboru veličine?

Nakit Jelenica
Ono što nas redovno zbunjuje je više skala za merenje veličina prstena - postoje američka, engleska, azijska i italijanska. Američka skala ima brojeve od 0 do 16 i između njih su prelazne veličine, poput 3 i 1/4. U engleskoj skali veličine su označene slovima abecede, a u italijanskoj se koriste brojevi kao i u američkoj, s tim što su ove zastupljene veličine od 0,5 do 37,5. Skala koja se koristi u Srbiji ista je kao ona koja je u upotrebi u Kini, Indiji, Japanu i Južnoj Americi.


Naravno, ukoliko se odlučite da svoje prstenje kupite u  zlatarama i prodavnicama nakita nećete imati mnogo problema kod određivanja veličine jer se u ovakvim radnjama koriste posebni kalibri i merače za merenji veličine prstena. S druge strane, pri kupovini bižuterije olakšavajuća okolnost je ukoliko imate priliku da na licu mesta isprobate prsten, ali ako to nije moguće onda je dobro znati barem najpribližniju veličinu koja bi vam odgovarala. Time olakšavate posao i sebi, ali i onima koji bi možda da vas iznenade lepim prstenom.



Ali, ako želite da sami kod kuće saznate koliko veliki prsten je vama potreban postoje dva načina za to.

1. Možete da sami napravite papirni merač. Kliknite ovde i u posebnom prozoru otvoriće se pdf fajl koji treba da odštampate, isečete po obeleženim ivicama i koristite prema uputstvima sa slike. Znajte da on nije najprecizniji samim tim što je napravljen od papira koji može da se istegne, ali dovoljno je precizan da bar otprilike znate koja veličina vam je potrebna.


2. Možete da izmerite prsten koji već imate. Kliknite ovde i u posebnom prozoru otvoriće se dokument sa ponuđenim krugovima - veličinama od 4 do 27. Proverite kom krugu odgovara Vaš prsten. Posebno je bitno da merite unutrašnji, a ne spoljašnji prečnik prstena.


Veličina prstena koja vam je potrebna može da se promeni u zavisnosti od toga da li vam je vruće ili hladno (na toploti prsti pomalo otiču), jeste li konzumirali više vode ili se zamarali, pa čak i od toga koje je doba dana, kažu stručnjaci. Ipak, te promene kod najvećeg broja ljudi nisu značajne.

Ukoliko biste da računate

Tabela sa većim brojem veličina
Preuzmite PDF, odštampajte na tvrdom papiru i napravite svoj merač

Follow Us @get_sparkly