Nov 19, 2017

POVRATAK KORENIMA: OVO JE TRENUTNO NAJMODERNIJI PRSTEN

O pečatnom prstenju se najčešće govori kada je reč o muškom nakitu, s obzirom da pripada kategoriji retkog prstenja koje sa ponosom nose čak i muškarci koji nisu skloni ovakvim modnim detaljima. S druge strane upravo to je razlog zašto ga žene u neku ruku i izbegavaju. U njemu je teško prepoznati ženstvenost, ali ono što mu se ne može poreći je da nosi savršenu dozu moći. Zbog toga i nije čudno da su trendseterke širom sveta poludele za pečatnim prstenjem. 




Smatra se da pečatno prstenje potiče iz sredine 13. veka kada je ovaj komad nakita korišćen kako bi njime zapečatila pisma ili ugovori. Danas je uglavnom modni detalj, iako i dalje postoje oni koji sa ponosom nose svoje porodične grbove na prstenju. Moderna verzija pečatnog prstenja zadržala je osnovnu formu, ali su se dizajneri nakita pobrinuli da doživi i male promene kako bi njegov izgled bio primereniji sadašnjem trenutku. Jednostavniji, bez izrezbarenog plemićkog obeležja, sa nekim aktuelnim momentima poput mermerne šare...to su samo neki od detalja koji statusno obeležje transformišu u odraz ličnog stila. 

Zanimljivo je da u modnim detaljima, posebno nakitu, ovih dana možemo primetiti jasno prisustvo motiva koji takozvane Milenijalce (mlade generacije) povezuju sa njihovim nasledstvom, korenima, autentičnošću. I dok s jedne strane imamo mnoštvo religioznih motiva na ogrlicama, kod prstenja se sa etno prešlo na upravo pečatno, personalizovano. 



ŠTA ZNAČI PEČATNO PRSTENJE?

Ne bismo pogrešili ni ako ovo pitanje formulišemo i kao 'Šta bi trebalo da znači?'. U osnovi pečatno prstenje označava individualnost, odnosno predstavlja simbol onoga ko ga nosi. Ali ovaj prsten istovremeno može biti i simbol porodice, odnosno pripadnost i ponos zbog pripadanja baš toj lozi. Tradicionalno pečatno prstenje je imalo simbole ili grbove ugravirane takoreći naopačke kako bi otisak bio ispravan. Danas se često može videti prstenje koje ima isti stil kao i pečatno ali bez ikakvih detalja ili samo sa monogramom ili inicijalima onog ako ga nosi. 


KAKO SE NOSI PEČATNO PRSTENJE?

Trenutno najpopularniji način da se nosi pečatno prstenje je na malom prstu. To je gotovo savršena pozicija ako se odlučite samo za takav prsten i recimo sat ili narukvicu. Ukoliko se odlučite za kombinaciju prstenja nećete pogrešiti da ovakav prsten ponesete i na domalom ili srednjem prstu. Pečatni prsten ćete jako retko videti na kažiprstu, dok se slobodno možete reći da ga na palcu nećete videti nikada...




No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly