Jan 22, 2015

Privezak koji se rado nosi - jadac za sreću

Tri lančića različite dužine sa efektnim privescima predstavljaju jedan od omiljenih načina da se kroz slojeve od jednostavnih komada načini stejtment celina. Ipak, samo jedna ogrlica i samo jedan privezak mogu biti sami po sebi veoma upečatljivi i sa jakim značenjem i porukom. I dok 'jadac' nije baš pojam koji asocira na simpatičan privezak sa još divnijim značenjem, engleski naziv 'wishbone' svakako zvuči kao nešto što bi se sa radošću nosilo oko vrata. 


O značenju same kosti ne treba pričati mnogo. Većina nas je bar jednom bila u situaciji da sa drugom osobom lomi ovu pileću kost. Pravilo je da obe osobe zamisle želju, a kada kost pukne osobi koja je dobila veći deo želja će se, navodno, ispuniti. Samim tim logično je da je jadac poznat pod nazivom 'kost za ispunjavanje želja'. Nošenje ovakvog priveska zapravo je kao nošenje lične zvezde padalice oko vrata. Jer uvek je vreme za želje, zar ne?



Ovakva ogrlica se u američkoj kulturi smatra gotovo neprolaznim trendom kome ne odolevaju ni poznate ličnosti poput Džesike Albe, Miše Barton, Dženifer Aniston a rado ga se late i poznate blogerke. Trend nizanja slojeva im samo pruža dodatne mogućnosti.

Postoji nekoliko varijanti ove ogrlice. Najčešće je 'kost' obešena tako da dva kraka vise naniže, gotovo vas pozivajući da okušate sreću. Drugi stil pomalo kamuflira činjenicu da oko vrata nosite jadac. Jedan krak i kraj kosti su pričvršćni dok drugi krak pada naniže. Na prvi pogled zaista se ne vidi da se radi baš o ovom simboličnom privesku.


'Kost želja' se najčešće može videti na srebrnom ili zlatnom lančiću i onda se slobodno može reći da se više nosi zbog popularnosti ili trenda nego li samo zbog njenog značenja. Drugi način jeste nošenje kosti na ogrlici od perlica ili na tračici. Naravno, kao i uvek važan faktor je i ponuda. 


Što se značenja tiče... Slomljen jadac znači ostvarenje želje, dok nošenje celovite kosti znači želju da sreća određenu osobu prati stalno, ali se veruje i da ovakva ogrlica ima moć da 'uhvati snove' i pomogne da se ostvare. 

Kroz neke od priča jadac se povezuje i sa brakom. Tako je jedan od rituala podrazumevao da dve devojke lome jadac. Ona koja dobije kraći deo će se udati dok će ona sa dužim krakom ostati neudata. Drugo verovanje kaže da slomljeni jadac treba staviti iznad vrata, te će se prva osoba koja pređe prag prva i oženiti. Ipak, ove priče nisu u direktnoj vezi sa današnjim značenjem nošenja ovog priveska. 

Za razliku od mnogobrojnih ogrlica ovaj suptilan i iznenađujuće elegantan privezak neće po svaku cenu privući pogled posmatrača ali će za sigurno imati veliko značenje za onoga ko ga nosi. 



No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly