Feb 1, 2018

KOMPANIJA DELL KREIRA NAKIT OD ZLATA IZ RECIKLIRANIH RAČUNARA

Da li ste znali da se godišnje reciklira tek 12.5% elektronike, što zapravo znači da se gotovo 60 miliona dolara u zlatu i srebru svake godine odbaci kroz stare mobline telefone? Nismo ni mi, a zvuči zaista fascinantno. Zbog toga je kompanija Dell odlučila da se udruži sa holivudskom zvezdom i aktivistikinjom Niki Rid (Twilight) i da od zlata sa odbačenih matičnih ploča naprave divan, sofisticiran nakit za koji ne bismo rekli da je nekada bio deo računara. 



S obzirom da je proces reciklaže znatno unapređen kompanija Dell je odlučila da sa zlatom koje se dobija tom prilikom urade nešto malo zanimljivije umesto da ga jednostavno samo skladište.  Zbog toga su zajedno sa Niki Rid kreirali limitiranu Circular kolekciju nakita koja se sastoji iz 14-okaratnog i 18-okaratnog zlatnog prstenja, minđuša i dugmad za manžetne. Centralni motiv same kolekcije je, kao što to i ime kaže, krug i simbolizuje napore kompanije da stvori jedan zaokružen sistem, s obzirom da će deo zlata dobijenog reciklažom biti upotrebljen u izradi nakita, dok će se drugi deo svakako upotrebiti pri izradi novih matičnih ploča. 

Prstenje je zbog jedinostavnog dizajna pogodno i za pojedinačno nošenje ali i za pravljenje kombinacija, odnosno u setova. Romantičan dizajn je upotpunjen opalom, pa je gotovo nezamislivo da je bilo koji od ovih komada nakita načinjen od zlata dobijenog reciklažom, i to računara. Ipak, cena od 78$ za najjeftiniji prsten iz kolekcije do dugmad za manžetne od 348$ kao najskuplji komad svakako baca malu senku na ovu itekako zanimljivu ideju. 

Da li vam se dopada ideja o stvaranju nakita od recikliranog zlata iz računara?




No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly