Jul 6, 2015

The mood ring - prsten usklađen sa raspoloženjem

Iako žene ne treba shvatati već voleti, mnogo muškaraca je bezuspešno pokušavalo da pronikne u tajne promene raspoloženja nežnijeg pola. Kada se sa njom može bezbedno razgovarati, a kada je valja zaobilaziti, kada je uplašena, a kad napeta, razočarana, entuzijastična, radosna...Kako sve to ukapirati bez maratonskih istraživanja? Sredinom 70-tih godina dvoje dizajnera pokušalo je da napravi prsten koji promenom boja govori o raspoloženju onog ko ga nosi. Rezultat je "the mood ring".




Trik je u tečnom kristalu koji je osetljiv na promene temperature kože. Pošto je prsten najčešće bio pravljen sa lažnim dragim kamenom (uglavnom su kvarc ili staklo igrali tu ulogu), tečni kristal bi bio u sloju ispod ovog kamena. Promene temperature čine da se menja i molekularna struktura ove materije, pa i boja koju apsorbuje/reflektuje. Tako prsten menja boju od crne do ružičaste/ljubičaste. Naravno, najtamnija boja je povezana sa najnižom temperaturom koja se pak povezuje sa strahom i drugim negativnim emocijama. Sačinjena je i tabela za sve one koji su baš hteli da se pozabave značenjima boja na ovom prstenu.
Strah čini da se krv odvodi iz perifernih organa, što važi i za tugu i depresiju. Sa druge strane, sreća, uzbuđenje i nalet adrenalina čine da se temperatura tela povisi. Međutim, istina je da se temperatura prstena može promeniti i tokom obavljanja kućnih poslova. Tako recimo može doći do situacije da žena pere sudove u toploj vodi, pa prsten postane ružičast/ljubičast i odaje znake da je njegova vlasnica uzbuđena, iako je zapravo umorna i pod stresom. 
Iako nije olakšao muškarcima snalaženje sa ženama, "mood ring" je 70-tih bio hit među mlađim devojkama i ostao simpatična uspomena na to doba.






Follow Us @get_sparkly