Sep 22, 2014

Kako nositi stejtment nakit?

I dok svi govore o stejtment nakitu malo ko zaista može i da objasni šta ovaj izraz znači. Ipak, mnogo je važnije od terminologije je znati kako se stejtment nakit nosi.


Izbor nakita uz određenu odevnu kombinaciju često može biti najteži deo posla, jer postoji čitav niz faktora koji će određeni komad učiniti prihvatljivim ili neprihvatljivim. Najčešće o tome ne razmišljamo i hvatamo se za najdraži, najbliži ili najnoviji nakit jer svako dublje razmišljanje smatramo gubljenjem vremena. Ipak, ako samo trenutak posvatimo pažljivom biranju shvatićemo da znamo malo ili nimalo o spoju odeće i nakita. Da li zaista postoje pravila koja treba poštovati ili je ipak sve stvar osećaja?


Stejtment nakit znači nakit sa stavom. Pod ovom vrstom nakita se podrazumevaju najrazličitiji komadi, različiti i po boji i po veličini. Zajedničko im je da su uglavnom masivni i jako upadljivi. Pružaju mnogo mogućnosti prilikom kreiranja tako da se dizajneri često igraju oblicima, bojama i metalima koji postaju njihov deo. 



Najvažnije pravilo: MANJE JE VIŠE

Poslednjih nekoliko sezona se kao glavni hit konstantno provlači stejtment nakit. Iako mnogi od nas ne znaju da ga definišu ipak je jasno o kakvim se komadima radi - masivnim, upadljivim, onim koji da odevna kombinacija bude stajling. Ovde je svakako glavno pravilo - manje je više, odnosno najbolje je imati na sebi jedan stejtment komad nakita. Ukoliko biste ipak da ih nosite više onda je najbolja opcija izbeći istovremeno nošenje stejtment minđuša i ogrlice a slobodno možete upariti narukvicu i prsten. Viseće minđuše i cuff narukvica izgledaju dobro zajedno kao i dugačka ogrlica i koktel prsten. Ovaj nakit uparite prema vrsti metala, dizajnu ili bojama.

Slojevite ogrlice su takođe veoma dobar izbor ukoliko ne preterate u tome, a ukoliko se odlučite za bib ogrlice ili kragnice najbolje je da se odreknete drugog nakita.

Najjednostavnija odevna kombinacija koju možete začiniti pomoću nakita jesu farmerke i top u potpuno beloj boji (majica, košulja, bluza). Uz takvu odeću savršeno će 'leći' veseli, šareni i krupni komadi nakita koji u trenutku daju potpuno novo lice vašoj pojavi.


Stejtment minđuše 

Kada je odabir minđuša u pitanju najbitnije je prilagoditi ih obliku lica, jer su minđuše tu upravo kako bi posmatračima skrenule pažnju na taj deo vaše pojave.

Viseće minđuše su veoma drage damama koje imaju dugu kosu, jer smatraju da će takve biti najlakše primećene kada ih prikrije kosa. Ipak, stejtment minđuše najbolje pašu uz ravnu kosu, bez preteranog insistiranja na volumenu, eventualno uz blage talase. Nisko vezani rep ili elegantna punđa tako mogu biti dobar izbor ukoliko odaberte ove minđuše. Takođe, ako su minđuše jakih boja onda je najbolje da šminka bude jednostavnija.


Stejtment ogrlice

Preporučuje se da se stejtment ogrlice nose uz jednostavnu i po mogućnosti jednobojnu odeću, a neutralni tonovi (crna, bela, boja kože) su savršen izbor za nakit koji u potpunosti skreće pažnju na sebe. Stejtment ogrlice izgledaju odlično i u kombinaciji sa teksas košuljom, pogotovo one ogrlice u neon bojama. Upravo neon ogrlica će fino uspeti da upotpuni i majicu u sivoj boji. Ukoliko ste malo hrabriji možete uz oglicu poneti i majicu ili bluzu hrabrijeg printa ili dezena ali tako da ostatak vašeg stajlinga bude krajnje jednostavan. Uz neutralne boje nosite izraženije boje nakita, uz dezene nosite jednobojne komade, pa grešaka neće biti. Ne treba zaboraviti da različite vrste ogrlica idu uz različite izreze oko vrata te pre kombinovanja vredi pogledati i tabele koje vas na jednostavan način vode kroz ove savete.


Koktel prstenje

Ukoliko nosite masivno koktel prstenje upamtite da će ljudi gledati u vaše ruke, te nokti moraju biti savršeni. Ne preterujte sa ukrašavanjem noktiju ukoliko planirate veći prsten jer ne želite da vam ruke izgledaju kao vašar kineskog kiča. Stejtment nakit uglavnom nosi posebnu notu elegancije pa će šljokice, crteži i različite boje biti pravi nesklad u odnosu na celokupnu ideju. Najbolje je da nokti budu jednostavni i to u bojama koje nisu u suprotnosti sa bojom samog nakita. Pametno odaberite jedan prsten, ali slobodno možete sebi dati slobodu i voditi se pravilom 'što veće, to bolje'.

Cuff narukvice

Cuff narukvica takođe spada u stejtment komade i savršen je izbor ukoliko vam zglobovi nisu prekriveni odećom. Drugi izbor su obične narukvice ali ne treba preterivati sa gomilanjem pa ih valja nositi samo na jednoj ruci i ograničiti se na maksimum 6 komada. Možete slobodno zaboraviti na pravilo da se zlato i srebro ne kombinuju.

Uz sveden izgled i svečanije prilike biseri su nepogrešiv izbor, uz romantične i ženstvene kombinacije svakako dobro idu vintidž i cvetni komadi, dok će boho izgled biti potpuniji uz šarenolike perlice. Ukoliko se igrate blokiranjem boja kroz haljinu onda je najbolje izabrati efektnu cuff narukvicu, a viseće 'luster' minđuše će lepo upotpuniti cvetnu maksi haljinu. 

Follow Us @get_sparkly