Sep 27, 2014

Odabir nakita prema tonu kože

Nakit uglavnom biramo na osnovu toga koliko 'ide ili ne ide' uz određenu odevnu kombinaciju, retko kad zaista razmišljamo o detaljima kao što su uparivanje sa oblikom lica, bojom kože ili dužinom vrata. Ove stavke savladavamo po navici, na osnovu iskustva, poznavanja sopstvenog tela, ukusa i stila. Međutim, prirodno svako od nas ima tri karakteristike, odnosno ton kože, boju kose i boju očiju koji mogu uticati na to da nakit određene boje izgleda dobro, odnosno loše na nama. 


Zlato- srebro test

Određivanje tona kože mnogi nazivaju 'zlato-srebro testom', s obzirom da od toga da li ste hladan ili topao tip zavisi da li će vam pre 'leći' beli ili žuti metali. Naravno, svedoci smo da je popularnost žutog zlata dovela do toga da ga nose svi, ali je činjenica da ono jednostavno ne ide uz svakoga. Ovaj test zahteva ogledalo, zlatni i srebrni komad nakita i, najvažnije, prirodno svetlo. Vrlo je bitno da pri tom nemate apsolutno nikakvu šminku na licu. Stavite nakit naspram svog lica i jednostavno odredite koji potpunije ističe vašu lepotu. Ovo nikako nije precizan test ali je svakako dobra početna tačka. Nakit u pravoj boji će učiniti da izgledate zdravo, sveže i, na kraju krajeva, skrenuti pažnju sa sitnih mana. 


Topao ili hladan ton

Ton je veoma važan pre svega kod izbora nakita od metala. Zlato, srebro, bakar izgledaju drugačije na svakome upravo zato što im boja same kože daje drugačiji izgled i ističe ih na drugačiji način. Prvi korak ka odlučivanju jeste određivanje da li je vaš ten topao ili hladan. Najlakši način da to uradite jeste da se usmerite na boju vaših vena, odnosno odredite da li su one više plave ili zelenkaste. Ukoliko je plava boja dominatna onda je vaš ton hladan,a ukoliko zeleni tonovi preovladavaju onda je vaš ton topao.


Kada se pogledate u ogledalu primetićete ružičastve ili crvene podtonove ukoliko je vaš ton hladan, a žute ili zlatne ukoliko imate topao ton. Jako je važno da boja kože nije isto što i ton kože, jer je moguće da ljudi tamne kože imaju hladan ton i obrnuto.



Metali koji najbolje ističu ton kože

U zavisnosti od tona znaćete kakav nakit odabrati, odnosno koji metali i drago i poludrago kamenje najbolje idu uz boju vaše kože. Pa će tako uz hladniji ton lepo ići 'beli' metali, srebro, platina, nerđajući čelik i belo zlato, dok uz topao ten idu braon i žuti metali, zlato, kalaj, mesing i bakar. Međutim, ukoliko uz vaš ton ne ide metal koji inače volite da nosite budite bez brige, savremeni trendovi nošenja nakita su omogućili da kombinovanje različitih materijala bude potpuno prihvatljivo, pa je tako moguće nositi kombinaciju srebra i zlata čime ćete zadovoljiti i svoje želje i zahteve svoje kože.




Odabir dragog kamenja prema tonu kože

Osim toga uz određeni ten ide i drago kamenje određene boje. Vrlo često je kamenje znatno izraženije od samog metala, pa pogrešan odabir može učiniti da ne dođu do izražaja istinski kvaliteti vaše kože. Recimo, uz pravi nakit svetao ten može izgledati fenomenalno, ali uz pogrešan nakit može izgledati jako loše, pa čak i nezdravo. To će posebno olakšati izbor prstenja koje osim što mora biti adekvatno odabrano uz odevnu kombinaciju mora lepo ići uz vaše ruke, jer tek onda zaista može u potpunosti doći do izražaja. Uz hladniji ten ide ružičasta, plava, ljubičasta, crvena, a uz topao braon, narandžasta, žuta, koralna i tirkizna boja. Konkretno to znači da hladan tip može odabrati bisere, safir, ametisti, akvamarin, rubin, smaragd, opal, cirkon, dok će toplom odgovarati aleksandrit, granat, peridot, ali i žuti dijamant. 


Follow Us @get_sparkly