Aug 8, 2014

Dijamanti (ni)su večni?

Da li je vreme dijamantskog prstenja iza nas? Ako je verovati Vogu verenički prsten sa dijamantom pripada nekim prošlim, romantičnijim vremenima i definitivno se ne uklapa u sve ono što moderne generacije stavljaju u kategoriju 'cool'. I dok se na Zapadu oko dijamantskog prstena pokreće čitav niz pitanja oko vrednosti, veličine i porekla, kod nas je, tradicionalno, neumesno pitati sve to. Da li smo zaista spremne da se odreknemo 'najboljeg ženskog prijatelja', tradicije i klasike, pa makar i u ne-holivudskoj siromašnijoj varijanti?


Stavljanje dijamnatskog prstenja u fioku sa demode komadima nakita može izazvati nevericu kod devojaka koje već godinama sanjaju o svom savršenom vereničkom prstenu sa manjim ili većim dijamantom. Kako  se Vog usuđuje da dijamantsko prstenje proglasi za passe? Više je razloga za to...
Dijamanti na vereničkom prstenju postaju sve veći i veći, toliko da se zaboravlja poenta samog njihovog darivanja. Bitna je veličina i bitna je cena, a sam čin postaje spektakl koji potpuno stavlja u drugi plan ljubav koja je, jelte, nemerljiva, neprocenjiva i , na kraju krajeva, ne zahteva nikakva velika dokazivanja. Zašto onda prsten ne bi bio mali, nenametljiv i intiman? 
S druge strane 'univerzalno' dijamantsko prstenje nikako ne odgovara estetici onih koje u svoj stil rado uključuju muške elemente ili su jednostavno sklone minimalizmu. Simbolika opet ostaje najbitnija, a darivanje prstena koji iskače iz klišea daje dodatnu vrednost momentu jer pokazuje koliko partner poznaje svoju dragu, odnosno koliko je ozbiljno pristupio biranju prstena. 





Dolče i Gabana vereničko prstenje za leto 2014 je jednostavno, klasičnog dizajna, vanvremensko i naravno, lepo, a umesto dijamanta na zlatnom krugu svoje mesto su pronašli živopisni plavi cirkon, safir i rubin. 







Izbegavanje dijamantskog prstenja u nekim zemljama, kao što je Argentina, može biti i praktično s obzirom na to buduća mlada može ostati bez prsta ukoliko je kamen malo veće vrednosti. U ovoj zemlji,čak šta više, ovakvo vereničko prstenje je retkost.Savremena poslovna žena i dalje teži ostvarivanju duboke emotivne veze sa partnerom, ali trenutak iz Diznijevih crtanih filmova više nije toliko presudan. Dijamanti služe za pokazivanje, a verinički prsten je malo više od toga. 


Džesika de Ruiter, Kanađanka koja brine o stilu mnogih poznatih ličnosti od Dru Barimor  do Roberta Patinsona, na svojoj ruci nema klasičan verenički prsten, već tri 'kruga' koji označavaju najznačajnije momente u razvoju njene veze sa mužem. 

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly