Dec 12, 2013

Bizaran nakit

Metal, žica, drvo, plastika, keramika, glina...Svakodnevno nailazimo na komade nakita napravljene od ovih materijala. Koliko god neobično oblikovan, ovakav nakit ipak možemo da definišemo kao normalan i običan. Preciznije, normalan i običan u odnosu na nakit koji je stvoren od čudnih, pa i bizarnih materijala. Tako su jednoj Amerikanki Barbika i Ken poslužili kao inspiracija. Kaže da je u detinjstvu jako volela ovu lutku, pa je, iako paradoksalno zvuči, raskomadala da bi od nje napravila nakit. Margaux Lange je ime dizajnerke kojoj se Barbikine usne, uši, grudi, oči i ruke provlače kroz kreacije.





Možda je još čudniji nakit koji se pravi od majčinog mleka. Ova ideja je takođe potekla iz Amerike, a "mlečni nakit" može se naručiti preko sajta Etsy.com. Ališa Mogavero stvara ovaj nakit tako što uzorke mleka plastificira u raznim oblicima i uklapa ih u narukvice ili priveske. Jedinstvenost ovog nakita je, između ostalog, i u tome što boja mleka varira od slučaja do slučaja.




Sruli Reht, austrijski dizajner, odlučio je da stvarno nakitu koji pravi pokloni lični pečat. Prsten od 24-karatnog zlata presvukao je komadom sopstvene kože. Ovaj komad nakita je dobio ime "Nezaboravak", a parče kože na njemu dugo je čitavih 11 centimetara. Pre nego što se koža našla na prstenu štavljena je i pripremljena.


Još malo morbidnog nakita dolazi iz kolekcije "The Churchyard Human Bone Jewelry". Ideja je potekla od Sunspot Designs-a , na čijem sajtu piše da su izvor nakita koji slavi lepotu senki. Ovaj nakit se, verovali ili ne, pravi od pravih ljudskih kostiju i zuba. Morbidnost je manje-više ublažena prisustvom dragog kamenja.




Neko se dosetio da pravi nakit i od mrtvih životinja. Na primer, "Loved to Death", između ostalog, nudi i komade napravljene od prepariranih delova mrtvih životinja, poput zečje šape ili lobanje hrčka. Naravno, nijedna životinja nije ubijena s namerom da se od nje pravi nakit.







No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly