Apr 30, 2017

MODERNO ZNAČENJE OGRLICE SA OBRNUTIM MLADIM MESECOM

Povratak boho stila doneo je sa sobom i nakit specifičnih oblika i formi za koje se u nekom trenutku jednostavno moramo zapitati da li imaju neko određeno simboličko značenje. Ogrlice sa obrnutim mladim mesecom su često prisutne kod ove vrste nakita i kao takve privlače mnogo pažnje. Da li one uopšte imaju konkretno značenje?


Ogrlice sa simbolom meseca, u ma kojoj fazi, imaju različito značenje u različitim kulturima, ali i u različitim vremenskim razdobljima. Pripisuju im se magijska značenja, pa ne čudi da mnogi tvrde da je obrnuti polumesec veštičji znak. Svaka mesečeva faza ima svoje značenje, pa tako mlad mesec označava novi početak, polumesec je simbol nade i želja, prva četvrtina meseca je simbol izazova i akcija, polumesec na ogrlici označava zahvalnost i entuzijazam, poslednja četvrtina meseca je znak oslobođenja i oproštaja... I zapravo to su samo neka od mnogobrojnih značenja koja se pripisuju mesečevim menama. 


Bilo kako bilo bezbroj izvora se slaže u tome da je polumesec simbol boginje, a najčešće se može pročitati da se vezuje za keltsku kulturu (iako se danas u duhu popularnog bohemijan nakita navodi da je ovaj simbol preuzet od Asteka i Maja). Ipak, kako se ovaj simbol povezuje sa bogovima ženskog pola, vrhovi okrenuti naniže se povezuju kao simbol suprotstvaljenosti muškom polu. Ovaj simbol se često povezuje sa muslimanskim zemljama koje polumesec imaju i na svojim zastavama.


Mada je u pitanju moderan nakit vlada mišljenje da on ima ono značenje koje mu vlasnik podari i da sva prethodna, opšta značenja treba odbaciti. Popularne, kakve jesu, ove ogrlice se danas nose zato što su u trendu a ne zato što svom vlasniku mogu doneti sreću, zdravlje ili čak naprotiv. Jedno se ne može poreći, ovakve priveske možemo videti na srednje dugim ogrlicama koje su trenutno veoma popularne. Osim što izgledaju veoma moderno, pogodne su za kombinovanje sa ogrlicama drugih dužina, a možemo ih videti i na chokerima. Ipak, pitanje da li i šta ovaj simbol znači ostaje kao misterija za koju postoji mnoštvo odgovora ali nijedan nije u potpunosti siguran. Ono što definitivno znamo je da mi ovaj model ogrlica obožavamo. A istina je, ipak, negde tamo.


Šta vi mislite o ovim ogrlicama i da li ste čuli za neko značenje ovakvih privezaka?

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly