Nov 28, 2015

Najzanimljivije činjenice o biserima

Nakit ne treba samo nositi, valja ga i upoznati. A neki komadi zaista imaju šta da kažu - o poreklu, osećanjima koje predstavljaju, izuzetnim činjenicama i momentima iz prošlosti...Za sve kojima je drago ono "nepotrebno" znanje koje Internet nudi, evo najinteresantnijih podataka o dragocenim perlama. Posle zabavnih činjenica o zlatu, prelazimo na simbole klasike kada je nakit u pitanju - bisere.


Fancy Jewellery MALMO

1. Kleopatra je jednom izmrvila biser vrednosti oko 12 500 dolara u čaši vina i popila ga, samo da bi pobedila u opkladi sa Markom Antonijem.
2. Jedan od najvrednijih bisera ikada zove se La Peregrina. Ričard Barton ga je poklonio Elizabet Tejlor.
3. Za svaki mesec u godini vezuje se po jedan birthstone (kamen rođenja). Biser je u vezi sa junom.
4. Biseri su jedina vrsta dragog kamenja koja se, kada se nalazi u prirodi a ne stvara veštački, zapravo uzima od živog bića.
5. Posao lovaca na bisere nekada je bio jako opasan jer nije bilo opreme za ronjenje. Školjke sa biserima tražene su "na dah" pa je postojala velika opasnost od davljenja. 
6. Unutrašnji elementi školjke utiču na boju bisera koja nije uvek bela, već može biti i ružičasta, ljubičasta, crna i zlatna.
7. Prvi čovek koji je napravio podvodnu farmu bisera zvao se Kokiči Mokimoto.
8. Postoji osam osnovnih oblika bisera - okrugli, poluokrugli, ovalni, u obliku kruške, kapi, dugmeta, barok i prstenasti.


9. Biseri se tope u sirćetu.
10. Dva radnika ribarnice u holandskom selu ove godine su pronašli školjku sa čak 10 bisera (školjka skoro uvek ima samo jedan biser, izuzetno retko preko dva).
11. Prema starim kineskim mitovima, biseri su padali sa neba dok su se zmajevi borili, a prema antičkim verovanjima, biseri su suze bogova.
12. Nekim školjkama treba i do četiri godine da formiraju bisere.

San od bisera

Rouge Accesorize



Follow Us @get_sparkly