Dec 14, 2014

NaiVin kreativni kutak - sve čari poludragog kamenja

Svojevrsni eksperimenti sa morskim školjkama i peskom učinili su da nas njen rad ponovo zainteresuje, iako smo nakit koji Ivana izrađuje upoznale odavno (i pisale o njemu ovde). Njene komade od tad rado nosimo, ali istovremeno pratimo sve novine koje unosi u svoj rad. Ovog puta su parčiči mora našli mesto u privescima i tako učinili ogrlice još dragocenijim. Poznato nam je da Ivana voli i koristi prirodne materijale, te nam se čini da je njen nakit upravo namenjen onima koji na svom telu žele nenameteljivo lep deo prirode.


Ona je počela sa stvaranjem nakita poigravajući se različitim vrstama poludragog kamenja. S obzirom na to da ovakva igra traje i dan-danas, čini se da Ivana nije ni blizu toga da iscpre njihove mogućnosti. I zaista, poludrago kamenje je vrlo zahvalan materijal, ali i tražen.
Ahat, oniks, amazonit, aventurin i drugi kamenčići i dalje se u ovoj radionici lako kombinuju sa posrebrenom i mesinganom žicom i kao rezultate daju izuzetno nosive ogrlice, narukvice, prstenje... Generalno, u izradu nakita vremenom su se uključili brojni materijali, kako prirodni tako i veštački. Poverenje je poklanjano gotovo svim estetski prihvatljivim materijalima pogodnim za obradu, ali poludrago kamenje sa sobom nosi i posebnu vrednost - dobro poznata i široko rasprostranjena značenja. Zato je ostalo okosnica kreativnog procesa u ovoj radionici.


Ipak, u Naivinom kreativnom kutku se eksperimentisalo i sa dahom mora pa su ovih hladnih dana nastali komadi koji nedvosmisleno asociraju na leto. Školjke i biseri postali su deo privezaka za jednostavne lančiće i još jednom stupili u odbranu prirode i njenih draži. Za posebnu je pohvalu činjenica da se radi o preciznim radovima - nijedan komad iz ove radionice nije od onih velikih i raskošnih, predoređenim za posebne prilike, svi su manjih dimenzija i savršeno uklopivi uz dnevne odevne kombinacije.


Mi bismo ovaj i ovakav nakit svrstale uz one koji su naklonjeni jednostavnijem komadima nakita, bez bombastičnog skretanja pažnje na glomazno i upadljivo. Posebno će ga voleti poštovaoci mišljenja da nakit pre treba da služi kao simbol nego kao prost ukras. Dobro znamo da se naizgled jednostavni komadi na onom ko ume da ih nosi pretvaraju u onaj savršeni finalni dodir. Dakle, ovde se radi o  nakitu zgodnom za svakodnevnu kombinaciju, onda kad nijedan od stejtment komada ne ide uz priliku, niti uz raspoloženje. Uz to, on je inspirisan prirodom. Uostalom, zar nije svako vreme pravo da se vratimo Boginji Stvaranja i vidimo šta ona još može da nam ponudi?


Ostatak ponude Naivinog kreativnog kutka možete pogledati OVDE

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly