Dec 16, 2014

Kako ukloniti miris metala sa nakita

Da li vam se već desilo da zadovoljstvo zbog toga što vam je u rukama izuzetno lep komad nakita pokvari ružan miris metala? To je čest razlog što oduševljenje metalnim ogrlicama, narukvicama ili prstenjem brzo splasne. Jer, želele bismo da uživa ne samo čulo vida, već i čulo mirisa, zar ne? Kako se otarasiti tog karakterističnog mirisa i uživati u najdražem nakitu?


Otkud taj miris? Vrlo često potiče od nikla, metala koji može biti sastavni deo nakita. Mnogi su alergični na njega i nose nakit isključivo bez nikla, ali se preporučuje da na isti način nakit biraju i oni koji nisu alergični - bezbednije je. Za svaki slučaj, operite svaku sivu ili zelenu mrlju koju primetite na delu kože koji je došao u kontakt sa nakitom. Ako ste sigurni da u određenom komadu nakita nema nikla, može biti da miris potiče od korozije koja nastaje kad metal reaguje na so u znoju i u tom slučaju površinski deo nakita bi trebalo da se pažljivo oguli i ispolira. Ipak, pošto to same ne možemo lako da uradimo okrenućemo se jednostavnijim načinima da bi se oslobodile metalnog mirisa.


Jedno od najčešće korišćenih sredstava za ovaj problem je sirće. Zbog osobina koje ima, sirće može da neutralizuje brojne mirise, pa i ovaj. Samo treba napraviti smešu od sirća i vode u odnosu 50:50, potopiti nakit na pola sata i problem bi trebalo da bude rešen.
Sok od sveže oceđenog limuna i sode bikarbona takođe bi mogli da pomognu. Treba ih pomešati i time istrljati problematičan komad nakita, isprati ga čistom vodom i ostaviti da se osuši. Neprijatnog mirisa nakon toga neće biti.
Ako miris nije suviše jak, dovoljno će biti pranje blagim sapunom. Za uklanjanje prljavštine sa nakita tokom pranja treba korstiti neku mekanu četkicu, a potom ga isprati čistom vodom.
Uz staru četkicu za zube i klasičnu pastu (ne onu sa gelom) nakit takođe možete dovesti u red. Treba nežno ribati nakit nekoliko minuta i posle ispiranja čistom vodom nakit će izgubiti metalan miris i poprimiti prijatan.


Kao što možete videti na uvodnoj slici mi smo probale jedno od najjednostavnijih rešenja - parfem. U kutijicu je stavljeno parče prethodno namirisane pamučne tkanine i metalna ogrlica čiji miris nam je skretao pažnju sa krajnje neodoljivog motiva koji bismo rado nosile oko vrata. Tkaninu smo blago poprskale parfemom i obratile pažnju da se na njoj nije zadržala koja kap parfema jer nismo želele da dodatno uništimo ogrlicu u dodiru sa tečnošću. Čvrsto smo zatvorile kutijicu i posle par sati miris parfema je zamenio miris metala, ali je ogrlica, za svaki slučaj, i dalje u istoj kutijici. Ako tražite proverene savete - ovo je taj. Možda vam može biti problematično kada ogrlicu želite nositi onda kada na vratu imate neku drugi parfem jer će se mešati mirisi, ali šta sad, bitno da nema mirisa metala. Provereno!

U suštini, neki od navedenih mora da upali, a onda vam preostaje samo da se prepustite onome što dobro odabran komad nakita čini jer ništa više neće ugrožavati njegov efekat. 

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly