Sep 1, 2014

Merite vreme sa stilom - Pastelle satovi

Negde između funkcionalnosti i jednostavnosti razbijene linijama i tufnama krije se priča o Pastelle satovima. Privlače suptilno, zadržavaju efektno i bez preterane nametljivosti vraćaju ženstvenost u neka prošla vremena. Klasičan dizajn bez mnogo dodataka u najmanju ruku bi mogao da se opiše kao sladak, a zatim bi epiteti mogli da se nižu na račun njegove funkcije u svrsi vremena i mode. 

Svrstavanje sata u kategoriju nakita uglavnom je propraćeno pitanjem 'a da li je?', a odgovor u većini slučajeva ostane da visi u vazduhu. 

Na samom početku, negde u 16. veku, ručni satovi bili su pre svega rezervisani za žene, dok je do početka 20. veka muškarcima bio namenjen džepni sat. Smatra se da je prvi sat bio pričvršćen za neki vid narukvice od zlata, koja je bila ukrašena dijamantima, safirima i rubinima. Poput savršenog komada nakita. Manje romantični deo priče leži u činjenici da je sat kakav danas poznajemo razvijen za vojsku kojoj je bilo neophodno pravo vremensko tempiranje tokom manevara. No, na stranu istorija ma koliko nam se činilo da je sat posebna kategorija njegovi počeci nam mogu biti dovoljan argument da ga svrstamo upravo u nakit. 


Pastelle satovi imaju klasično kopčanje na kaišu od eko kože koji savršeno prijanja uz ruku i dolazi u nekoliko boja. I dok su crna, bela i kamel braon boja namenjene onima koji bi da svoj izgled upotpune neoutralnim tonovima, oni hrabriji, sa mladalačkom energijom izabraće zelenu ili pink varijantu. U istim bojama mogu se naći i detalji unutar samog sata, odnosno pruge i tufne, koje samim modelima daju blagi retro izgled. Metalni delovi na satu su u boji zlata. Zanimljivo je da brojke nisu naznačene ni na jednom od modela s tim da kod pojedinih postoje oznake u vidu metalne tačke umesto brojeva 12, 3, 6 i 9, ali postoji i varijanta potpuno bez oznaka. Ipak, to ne ometa orjentaciju u vremenu, a doprinosi izvesnoj jednostavnosti u dizajnu. 

Ma koliko Pastelle satovi zaista bili funkcionalni, ipak ne možemo se oteti utisku da zaista imaju divnu estetsku funkciju, odnosno da izlaze iz postojećih klišea i od sata čine da bude simpatičan ukras, modni detalj koji se lako prilagođava različitim prilikama u kojima se nosi. "Merite vreme sa stilom", poručuju iz Pastella i time jasno pokazuju da im je želja da se obrate onima koji bi da se izdvoje iz mase, a da opet svuda stignu na vreme. 


Garantujemo da će za neke ovo biti ljubav na prvi pogled, iz više razloga. Svojim dizajnom podsećaju na stare satove, sa jednostavim brojčanikom i kašem oko zgloba, tako da pomalo nostalgično podsećaju na neka prošla vremena. Istovremeno šablon u brojčaniku donosi nešto novo i čitav izgled čini znatno modernijim i ženstvenijim. Takođe, sat je efektan ali ne i napadan. Sve u svemu, mi smo zaboravile sve one praktične stvari koje se motaju u glavi kada se govori o satovima, divni su, slatki, pa čak i romantični i tu možda leži njihova magična tajna. I da, merite vreme u Pastelle stilu tako što ćete ih naručiti OVDE




1 comment:

Follow Us @get_sparkly