Sep 23, 2014

Čuvanje pozlaćenog nakita

Nakit od zlata je veoma popularan poslednjih nekoliko sezona a čini se da će tako ostati i u narednom periodu. Ipak, većina nije u mogućnosti da sebi priušti pravo zlato, koje ruku na srce često i nema isti efekat kao i bižuterija u boji ovog plemenitog metala. Može se desiti da niste fan pravog zlata ali da u kutiji sa nakitom imate pozlaćene komade. Problem koji neminovno ide uz nju jeste gubljenje boje, pa smo svi mi u stalnoj potrazi za trikovima za očivanje tog zlatnog sloja na površini. Zbog toga slobono možemo reći da ovakav nakita zahteva malo više brige ukoliko želimo da što duže zadržimo 'iluziju'.



Najpre bižuteriju treba izolovati od uticaja vode, što znači skidanje nakita prilikom tuširanja, pranja posuđa, odlaska u saunu ili na bazen, ali i izbegavanje popularnih lanaca za telo, koji upotpunjavanju izgled na plaži, prilikom ulaska u vodu. Skidanje nakita je obavezno i prikom korišćenja sredstava za čišćenje koji će vašem nakitu naneti još teža oštećanja nego li već pomenuta voda. 

Nakit stavljajte isključivo posle nanošenja parfema ili laka za kosu. Supstance koje sadrže osim što mogu uništiti boju vašeg nakita, se takođe zavlače u sitne pukotine u nakitu i omogućavaju da se prašina i prljavština duže zadrže. To, opet, dovodi do stvaranja ružnih mrlja.  

Kutije sa nakitom nisu praktične samo zato što vam omogućavaju da lako pronađete željeni komad nakita već i zato što ga štite od izloženosti vazduhu i suncu koji, takođe, loše utiču na boju nakita. Nakit menja boju usled oksidacije pa je ovaj vid zaštite dobar način da ga što duže sačuvate u približno istom stanju u kakvom je kupljen. Oksidacija je karakteristična za srebrni nakit, ali za razliku od bižuterije čiju boju nije moguće vratiti, srebrninu je moguće oporaviti. Praktičnu stvar predstavljaju kesice sa vakumomom koje u potpunosti štite nakit od vazduha i prašine, a čuvanjem u fioci izbegava se i dodir sa svetlošću. Takođe, izbegavajte da se nakit prilikom skladištenja dodiruje. 

Mnoge devojke praktikuju da nove komade bižuterije u boji zlata premazuju tankim slojem bezbojnog laka za nokte koji sprečava da bakar, od koga je takav nakit najčešće, bazično izrađen promeni boju i postane i zelen. U suštini ne morate da premazujete ceo komad već samo deo koji je u dodiru sa kožom, recimo samo unutrašnjost prstenja. Ako često nosite taj komad pole izvesnog vremena ponovite postupak. 

Izbegavajte nošenje nakita tokom vežbanja ili drugih aktivnosti prikom koji h dolazi do znojenja. Gubitak boje nakita izaziva natrijum koji se nalazi u znoju. Duža izloženost natrijumu dovodi do potpunog gubitka boje i sjaja nakita. Ukoliko ste u prilici da morate da nosite nakit u vrelim letnjim danima kada se svi mi dosta znojimo nanesite bebi puder na predeo gde se nalazi nakit. Puder će apsorbovati znoj i sprečiti oštećenje vašeg nakita.

Redovno čišćenje nakita može sprečiti oštećenja. Najboji način da operete svoj nakit jeste pomoću jedne kapi dečijeg šampona, mekanje četkice za zube (najbolje dečije) i malo vode. Veoma je bitno da se nakit nakon toga potpuno osuši pomoću peškira. Ukoliko posežete za drugim sredstvima za čišćenje izbegavajte ona koja sadrže alkohol, kiselinu ili amonijak. Čišćenje nakita sodom bikarbonom nije baš najpametniji izbor ukoliko niste sigurni da li seradi o pravom zlatu ili srebru ili bižuteriji.





Follow Us @get_sparkly