Sep 11, 2014

Uradi sam - narukvica prijateljstva sa perlicama

Narukvice prijateljstva sa metalnim perlicama u boji zlata ili srebra vrlo često možete da vidite u diy postovima, ali i na stranicama koje ih prodaju po, slobodno možmo reći, neverovatnim cenama. Kada smo krenule u listanje ponude Repro shopa, i kada smo videle čega nam je i koliko potrebno, barem tri puta smo proverile cene gotovih narukvica i barem još toliko puta pokušale da shvatimo kako li to neke radionice kreiraju svoje cene. No, bilo kako bilo, mi vam predstavljamo naših nekoliko koraka do ovih narukvica koje na jako simpatičan način upotpunjuju vaš izgled. I, da, ne zaboravite da kod njih važi pravilo 'što više to bolje'. Zaista. 


Narukvica prijateljstva iz ovog tutorijala možda i ne bi mogla ponosno da ponese ovaj naziv zbog same činjenice da predstavlja moderniju verziju iste, bez mnogo preplitanja i bez divnih šablona koje tradicionalne narukvice imaju. Ipak, zapadna kultura je i ovoj varijanti nametnula naziv 'friendship bracelet'. 

Narukvice prijateljstva su doživele veliki uspeh poslednjih godina, a veruje se da su kao ukras nošene još u drevnoj Kini, dok šabloni koji se danas veoma često koriste potiču iz Arabije. Drugo stanovište je da da ove narukvice vode poreklo od centralnoameričkih Indijanaca. Bile su veoma popularne u Americi tokom 70-ih godina.

 Materijal:

  • voštani konac, 1mm, veliki broj boja u ponudi (mi smo izabrale, crnu, belu, žutu i crvenu, ali vam za ovu vrstu narukvica i u kombinaciji sa ovim perlama ipak preporučujemo tamnije nijanse, efekat je bolji), cena: 35,00 dinara, pakovanje od 5 metara

Ove narukvice se daruju kao znak prijateljstva, a nose se stalno oko zgloba kao simbol trajanja. Odabir boja treba da bude u skladu sa karakterom osobe kojoj je poklanjate, pa je tako narandžasta recimo namenjena energičnim osobama, zelena odgovornim, plava lojalnima itd. Neki smatraju da se ove narukvice izrađuju zajedno sa prijateljem, čime na još jedan načim simboliše prijateljstvo.

Isecite tri niti konca, u dužini koja vama odgovara, odnosno odmerite obim vaše ruke, i dodajte još nekoliko centimetara sa obe strane, s obzirom da će se dužina smanjiti prilikom pletenja i dodavanja perlica. 

 Kao i svako kreativno poigravanje koncem i ovde najpre moramo vezati čvor, sa slike poznat pod revolucionarnim nazivom Chvor. :)


Nadamo se da znate kako se izrađuje pletenica (u narodu poznata kao kika), jer to je naredni deo našeg rada. Čitavu dužinu isečenog konca presavijte na pola, kako biste lakše odredili dokle želite da ide pletenica, odnosno, kada bi bilo najpoželjnije započeti sa nizanjem perlica. Naravno sa perlicama možete početi i odmah ali ne zaboravite da ostavite malo slobodnog konca kako biste imali čime da vežete narukvicu oko ruke. 


1, 2, 3. Sasvim jednostavno, nastavite sa pletenicom, samo na svaku nit koju u tom trenutku preklopite navucite perlicu, tj. perlica na nit broj 1 pa preklop....


...navučete perlicu pa preklopite nit broj 2...


...pa perlica na nit broj 3. I nastavite tako do kraja...



... do kraja ili dok ne odlučite da je dovoljno perlica na vašoj narukvici, a to može biti tek nekoliko upletenih perlica na sredini narukvice ili ih možete nizati čitavim obimom oko zgloba. Kada ih bude, po vašem mišljenju, dovoljno samo nastavite sa pletenicom bez navlačenja perli i na kraju vežite čvorić.


Vaša narukvica je gotova, a uz malo vežbe mnogo takvih narukvica se može naći oko vaše ruke. Takođe, možete praviti i varijacije, pa to može biti jedna nit sa perlama, može biti samo jedna nit samo sa jednom perlom, a mogu biti i dve perlice. Da, neverovatno, ali moguće je poigravati se i sa jednostavnim nizanjem, ali tako da vaš set od 5 narukvica košta mnogo manje od, recimo, 3000 dinara, kako neki procenjuju takve setove. Neverovatno, jel da? Drsko. Izgleda da je kreativnost na ceni ovih dana. Budite kreativni.
 

Follow Us @get_sparkly