Dec 6, 2013

Napravite sami svoju ogrlicu

Da li ste ikada prilikom kupovine nakita ostali šokirani kada vam je saopštena cena? Da li ste u prolazu pored prodavnice sa repromaterijalom preračunavali koliko košta materijal a koliko krajnji produkt? Da li ste ikada pokušali da sami napravite neki komad nakita? 
Odgovori na ova pitanja odvešće vas na dve strane. S jedne, možete u sebi otkriti skriveni talenat za izradu nakita, a s druge možete shvatiti da to nije ni malo lako.




Ukoliko želite da se okušate u izradi jedne ogrlice koja može imati različite varijacije pratite naredne korake i uz malo vežbe uspećete da sebe obradujete novom i veoma popularnom 'bib' ogrlicom.


Naravno za početak morate krenuti u kupovinu. Ukoliko u kućnoj radionici ne pronađete jedna ovakva klešta onda ih možete kupiti u prodavnici repromaterijala gde ćete pronaći i sve ostale sastojke. Cirkoni za prišivanje, zlatne perlice, alkice, bižuterijska žica i kanap su sve što je neophodno staviti na spisak.

Cirkone možete naći u najrazličitijim oblicima i bojama. Ovakve ogrlice se rade od cirkona u obliku kapljica s obzirom da najlepše padaju. Ukoliko ne pronađete cirkone možete staviti i kristale ovog oblika. U tom slučaju je najbolje uzeti plastične, jer stakleni kristali mogu biti veoma teški, a samim tim ogrlica opterećujuća.


Žicu najpre presavijete na dva dela od kojih će jedan biti 25, a drugi 15 cm. Zatim na prevoju i kraju pričvrstite alkice kroz koje će kasnije biti provučen kanap. Potom započinjete sa nizanjem perlica i cirkona. Broj zlatnih perlica odredite sami u zavisnosti od njihove veličine ali i razmaka koji želite da imate između cirkona.To ponovite na obe polovine žice, čime ćete dobiti ogrlicu u dva nivoa.


Na alkama koje ste pričvrstili na krajevima bižuterijaske žice vežite kanap i time ste završili svoju ogrlicu. Naravno, uvek možete umesto kanapa upotrebiti lančić i time svojoj ogrlici dati novo, formalnije lice. S druge strane, umesto žice možete upotrebiti kanap ili kožicu.



Na žalost nismo pronašle cirkone u obliku kapljica, ali smo radi pregleda cene izabrale crni, jajasti oblik sa stranice Repromaterijal za izradu nakita i modnih detalja. Za ogrlicu je potrebno 16 cirkona, 9 za duži i 7 za kraći deo.  Srebrne alkice po ovoj ceni možete pronaći na stranici Kraljica perli, a za samu ogrlicu će vam biti dovoljno 18 alkica. Naravno, ukoliko ste skloni obradi i doradi nakita dobro je imati alke u rezervi. 
Perlice u boji mesinga su takođe sa Kraljice, žica sa Repromaterijala. Ukoliko kao na slici budete iskoristili perlice veličine  4mm, biće vam potrebno 54 perlica i ukupno žica u dužini 40cm. Perle mogu biti i u srebrnoj i zlatnoj ali i drugim bojama i veličinama, a na stranici sa koje smo preuzele žicu imate fantastičan izbor boja ove vrste materijala. 
Iako smo klešta našle na nekoliko stranica, odlučile smo se za ova sa Kraljice, s obzirom da su najpristupačnija. Naravno, ukoliko smatrate da ovaj deo posla možete uraditi na neki drugi način, ne morate kupovati klešta. Kanap je sa  Repromaterijala i nešto je deblji od onog korišćenog u tutorijalu. Debljinu izaberite prema svom nahođenju, a možete kupiti i lančić koji košta od 80 do 150 dinara po metru.  

izvor pandahall.com

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly