Bizaran nakit

Metal, žica, drvo, plastika, keramika, glina...Svakodnevno nailazimo na komade nakita napravljene od ovih materijala. Koliko god neobično oblikovan, ovakav nakit ipak možemo da definišemo kao normalan i običan. Preciznije, normalan i običan u odnosu na nakit koji je stvoren od čudnih, pa i bizarnih materijala. Tako su jednoj Amerikanki Barbika i Ken poslužili kao inspiracija. Kaže da je u detinjstvu jako volela ovu lutku, pa je, iako paradoksalno zvuči, raskomadala da bi od nje napravila nakit. Margaux Lange je ime dizajnerke kojoj se Barbikine usne, uši, grudi, oči i ruke provlače kroz kreacije.

Možda je još čudniji nakit koji se pravi od majčinog mleka. Ova ideja je takođe potekla iz Amerike, a "mlečni nakit" može se naručiti preko sajta Etsy.com. Ališa Mogavero stvara ovaj nakit tako što uzorke mleka plastificira u raznim oblicima i uklapa ih u narukvice ili priveske. Jedinstvenost ovog nakita je, između ostalog, i u tome što boja mleka varira od slučaja do slučaja.
Sruli Reht, austrijski dizajner, odlučio je da stvarno nakitu koji pravi pokloni lični pečat. Prsten od 24-karatnog zlata presvukao je komadom sopstvene kože. Ovaj komad nakita je dobio ime "Nezaboravak", a parče kože na njemu dugo je čitavih 11 centimetara. Pre nego što se koža našla na prstenu štavljena je i pripremljena.


Još malo morbidnog nakita dolazi iz kolekcije "The Churchyard Human Bone Jewelry". Ideja je potekla od Sunspot Designs-a , na čijem sajtu piše da su izvor nakita koji slavi lepotu senki. Ovaj nakit se, verovali ili ne, pravi od pravih ljudskih kostiju i zuba. Morbidnost je manje-više ublažena prisustvom dragog kamenja.
Neko se dosetio da pravi nakit i od mrtvih životinja. Na primer, "Loved to Death", između ostalog, nudi i komade napravljene od prepariranih delova mrtvih životinja, poput zečje šape ili lobanje hrčka. Naravno, nijedna životinja nije ubijena s namerom da se od nje pravi nakit.You Might Also Like

0 comments