Feb 1, 2014

Stejtment nakit - pitanje ličnog stava ili trenda

Mnogo puta je rečeno da nam nakit osim lepog ukrasa na telu služi i za jasno i nedvosmileno iskazivanje stava. Ipak, u trenutku kada neki komad postane aktuelan ili trendi zaboravlja se svako njegovo dublje značenje i on postaje ono što ne bi trebalo, dosadan ukras koji se besmisleno isrcpljuje i ponavlja. Da li se to dešava sa, takozvanim, stejtment ogrlicama, da li smo iscrpili njihovu snagu i lepotu i da li, na kraju krajeva, zaista znamo šta je 'stejtment' komad nakita?

Istorijski posmatrano stejtment ogrlice su ženama omogućile da izađu iz obične, dosadne svakodnevice i da pokažu sebe kao jedinstveno, samouvereno, strastveno i zanimljivo biće. Nakit se vekovima unazad koristio kao sredstvo prikazivanja klase, moći i sopstvene vrednosti, a to pokazivanje i dokazivanje i leži u suštini stvaranja i nošenja komada koji u svom nazivu nose 'iskaz'. Ovakav nakit nije ništa novo, međutim njegova iznenadna popularnost se može povezati sa znatno većom slobodom žena i njihovom novom spremnošću da izađu iz svoje komfor zone i da pokažu svoju hrabrost u odevanju i ukrašavanju. Popularnost je ipak mnogo uticala na to da svi znamo šta su stejtment komadi nakita, ali da veoma mali broj nas zaista može i da ih definiše i preciznije odredi.


Stejtment nakit ima svoje upečatljive karakteristike. Najpre veličina. Ovakav nakit je uglavnom veliki, glomazan ili masivan. Koji god od ovih prideva da vam je draži lako ćete ga povezati sa nakitom koji je tu da skrene pažnju posmatrača, zbog čega mora biti efektan ili čak i napadan, ali uvek glamurozan i luksuzan. Ipak, procenite sami da li su vaše lice, vrat i uopšte telesna građa zaista pogodni za nošenje velikog nakita, jer u suprotnom možete delovati smešno. Trend ili ne, ne treba ga pratiti slepo. 
Za ovakve komade nakita karakteristično je i spajenje nespojivog. To zapravo znači da ćete na ovakvim ogrlicama, na primer, videti spajanje bakra i zlata, koji se inače smatraju metalima koji ne trpe da se nađu zajedno na jednom mestu. Ipak, s obzirom da su približno slične boje mogu raditi jedan za drugog upravo u svrhu skretanja pažnje na svog vlasnika. 
Sledeća osobina je da se uvek nosi samo jedan stejtment komad, bilo da se radi o minđušama ili ogrlici. Uz stejtment minđuše nosi se blag, nenametljiv prsten; uz ogrlicu neupadljive, najbolje, male minđuše na šrafić. Uz njega se preporučuje i mirnija, moderna garderoba kako, na kraju, ne bi sve izgledalo previše razmetljivo. Takođe, valja pomenuti da se 'stejtment' ne vezuje samo za nakit, već i za torbe (ovo su na primer torbe sa natipisima, jarkih boja ili u obliku crtanih heroja, pa čak i brendirane torbe s obzirom da se njima iskazuje stav, uverenje ili karakterna osobina) i drugi aksesoar. 
Ono što je zanimljivo jeste da koliko god bila masovna izrada novih, modernih stejtment komada, najbolji i najoriginalniji su oni vintidž. Njima se potpuno zaokružuje priča o pokazivanju sopstvene vrednosti, kroz poreklo, ali i naklonost starim vrednostima i nostalgiji za prošlošću. 
Kada je u pitanju šminka, preporučuje se stavljanje nakita pre samog procesa šminkanja. Morate biti svesne toga da šminka nekada govori sama za sebe pa bi nošenje glomaznog nakita moglo čak izgledati neukusno. 
Mnogi autori ali i vlasnici smatraju da su najbolji stejtment komadi upravo oni izrađeni od dragog ili poludragog kamenja. Zapamtite suština je sagovorniku staviti nešto do znanja,što znači nakit mora imati svoje duboko značenje, a poznato je da svaki dragi kamen ima svoje. Neki se povezuju sa karakternim osobinama, drugi sa horoskopom i mesecom rođenja, neki sa osećanjima. Osim toga boje same po sebi izazivaju određene emocije. Čak i da vaš sagovornik ne zna značenje konkretnog kamena, sama činjenica da nosite nešto što označava hrabrost ili bolju komunikaciju može vam uliti dodatnu dozu samopouzdanja. Najbitnije je kako se vi osećate, zar ne?


















Postoji nekoliko kategorija ove vrste nakita koje možda ne obuhvataju baš sve komade, ali svakako one najvažnije i najpopularnje.
Prva kategorija su takozvane 'bib' ogrlice ili portiklice. Pre nekoliko sezona one su napravile apsolutni bum i gotovo da nije postojala devojka koja ih nije nosila u kombinaciji sa visoko zakopčanom kragnom košulje. One se lako stapaju i postaju deo bluze ili majice koju nosimo, a karakteristično je da su veoma široke i šarene. 
Druga grupa su dugačke ogrlice. Ove ogrlice se često nose u slojevima ili su napravljene kao slojevite i mogu biti veoma duge pa modni stručnjaci preporučuju da se uz njih ne nosi kaiš. 

















Koktel prstenje sa velikim, živopisnim dragim kamenjem, takođe, pripada stejtment nakitu. Ovakvo prstenje se može nositi uz gotovo svaki autfit, a od hrabrosti zavisi da li ćete odlučiti za jedan, dva ili više prstena.
Viseće minđuše se ubrajaju u ovu vrstu i veoma su poželjne ukoliko želite da skrenete pažnju na lice. Veoma su popularne na glamuroznim događajima i najbitnije je sakupiti kosu kako bi minđuše pokazale svu svoju snagu i lepotu.
Teško je pronaći adekvatan izraz za 'cuff' narukvice pa se najčešće u pomoć priziva pojam manžetna koji samo delimično opisuje ovu vrstu nakita. Ipak, uglavnom svi znamo da se radi o glomaznim narukvicama, od plemenitog metala (najupečatljivije su one od zlata) sa upadljivom teksturom ili ukrašene dragim kamenjem. Bilo kako bilo potpuno preuzimaju kontrolu nad vašim zglobovima i najbolje je nositi ih uz kratke ili 3/4 rukave. Suština je da budu vidljive, zar ne? 


















Nošenje ove vrste nakita pre svega sugeriše da njegova vlasnica ima svoj stil koji želi da istakne i samim tim se kao njena karakteristika ističe individualizam Svedoci smo toga da je popularnost oduzela tu osobinu stejtment komadima koji se masovno proizvode po istom šablonu, zanemarujući stav zarad prodaje i pukog ostajanja u trendu. Naredni put kada se odlučite da kupite ili ponesete ovakav nakit dobro razmislite zašto to činite. Da li je u pitanju stav, začenje ili samo trend? 


Follow Us @get_sparkly