Apr 10, 2018

U DIJAMANTU PRONAĐEN LED KOJI NIJE SA NAŠE PLANETE?

Naučnici su nedavno u dijamantu formiranom duboko ispod površine Zemlje pronašli neobičnu materiju. Naime, potpuno slučajno se došlo do otkrića da je u ovom vrednom kamenu forma leda koji se inače ne pojavljuje na našoj planeti.


Nova forma je nazvana LED 7 i ima značajno veću gustinu od običnog leda (LED 1). Uobičajen led kakav poznajemo ima atome kiseonika u obliku šestougla, dok su u sveže otkrivenoj formi oni su u formi kocke. Ono po čemu je ova supstanca takođe neobična je činjenica da je veoma otporna na pritisak. Naučnici smatraju da potiče iz unutrašnjost ledenih meseca poput Enceladusa i Europe ili pak sa Titana. Zašto? Zato što tog takav led zapravo može da se stvori vrlo duboko u Zemljinom omotaču, ali je sa druge strane tu pritisak toliko veliki da ne bi mogao da ostane stabilan.

Ipak, kao što je poznato, dijamanti tokom formiranja mogu da zarobe sitne čestice različitih materija, neke čak iz velikih dubina Zemlje, i prilikom vađenja ih "donesu" na površinu. Postoji šansa da je negde mnogo ispod površine dijamant uhvatio balončiće vode, a onda ih sproveo kroz druge slojeve Zemlje, stotinama kilometara ispod naših stopala,  tokom čega je nastala ova specifična vrsta leda. On je ostao zarobljen u dijamantu, u onakvom stanju u kakvom je bio nekada.

Iako je novi led po svoj prilici ipak nastao negde u dubinama naše planete, to ne umanjuje ekstravaganciju dijamanta koji ga nosi. Ovo drago kamenje je samo po sebi izuzetno vredno. Zamislite samo koliko ta vrednost raste ako uzmemo u obzir "suvenire" koje nosi sa puta svog stvaranja, čestice koje su stvorene pre toliko mnogo godina i na takvom neverovatnom mestu  kao što je Zemljin omotač.

Izvor: latimes.com

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly