Jan 23, 2016

PLANTWEAR SATOVI OD DRVETA KONAČNO DOSTUPNI U SRBIJI

Poznati brend originalnih satova od drveta, Plantwear, od sredine januara dostupni su i kupcima u Srbiji. 



Od sredine januara, poljski brend Plantwear dostupan je i u Srbiji. Plantwear je specifičan brend koji je uveliko poznat po jedinstvenom aksesoaru koji se izrađuju, ni manje, ni više, nego od drveta. Ovaj materijal koji je sigurno neočekivan kada je u pitanju izrada modnih dodataka jako brzo je postao neodoljiv evropskim poznavaocima mode koji su spremni da svoj stil začine novim i drugačijim detaljima. I mada izrađeni od drveta, zahvaljujući jako preciznom radu i detaljima, ovi satovi u funkcionalnom ali estetskom smislu nimalo ne zaostaju za meračima vremena izrađenih od metala ili plastike. Ipak, drvo sa sobom nosi dah prirode koja je i dalje najmoćnija sila i najveća misterija. Neke od tajni Plantwear satova i naočari, otkrio nam je Zdenko Anđelković, predstavnik brenda u Srbiji. 



GET SPARKLY: Kako i gde je nastala ideja o satovima koji će biti izrađeni baš od drveta?

PLANTWEAR: Ideja je rođena sredinom 2013. godine u Krakovu, u Poljskoj, uz prethodno iskustvo u drvnoj industriji i sa osećajem za modu i dizajn.

GS: Koje vrste drveta se koriste u izradi? Da li se svi elementi izrađuju ručno i koliko je vremena u proseku potrebno za izradu jednog sata?

PLANTWEAR: U izradi drveta se koriste hrast, javor, abanos, massaranduba, palisander ili ružino drvo....Potrebno je šest do osam sati za izradu jednog sata.


GS: Da li imate podatak kolika je prosečna težina jednog sata?

PLANTWEAR: Težina sat varira od modela do modela, brojke ne znače mnogo, ono što je sigurno je da su ovakvi satovi mnogo lakši od prosečnog ručnog sata i da izazivju mnogo manje znojenja od satova koji imaju plastične i metalne delove.

GS: I dok se s jedne strane se nalaze oni koji su oduševljeni idejom o drvenim satovima, s druge strane se nalaze oni koji su zabrinuti zbog seče drveća. Odakle potiče materijal za izradu satova?

PLANTWEAR: Naša misija je ekološka proizvodnja. Baš iz tog razloga svakog meseca sadimo nova stabla. Iako se za svaki par naočara utroši mala kolicina drveta, trudimo se da se prirodi odužimo. U ovom trenutku u tropskim šumama Brazila posredstvom Fonda za očuvanje prirode (The Nature Conservacy) sadimo oko 50 stabala mesečno. Materijal potiče iz različitih delova sveta, od srednje i južne Amerike do Evrope i severne Afrike.

  

GS. Da li se u izradi vaših satova koristi još neki materijal sem drveta?

PLANTWEAR Koriste se koža, reciklirani najlon, prirodni kamen, drvo, a mehnika u satovima je japanska Citizen quartz.

GS: Kako prepoznati originalni Plantwear sat?

PLANTWEAR: Svaki sat je ručno izrađen , vrlo su specifičnog izgleda i nije ih teško prepoznati.

GS: Da li vaši satovi zahtevaju posebnu brigu? Da li su više osetljivi na slučajne udarce, oštećenja i da li ih moguće popraviti i zameniti delove u slučaju kvara?

PLANTWEAR: Plantwear satovi ne zahtevaju posebnu brigu, otporni su na prskanje vodom i nisu predviđeni za ekstremne uslove. U slučaju kvara, našim kupcima šaljemo nove satove.



GS: Da li Plantwear satovi imaju 'rok trajanja' s obzirom da dobar sat često može biti i deo porodičnog nasleđa?

PLANTWEAR:  Predmeti od drveta stare kao i vino, što su stariji to su bolji, s obziror da su drveni satovi novitet, uzmite primer instrumenata, violine i gitare dostižu najveću vrednost tek kad dobro ostare i kad drvo, što majstori kažu: "počne da diše"...

GS: Satovi se često poklanjaju, posebno muškim osobama. Sa vašim satovima se izbegava dilema srebro ili zlato, a dobija se nešto zaista jedinstveno. Da li se na Plantwear satovima može ugravirati recimo posveta, datum i sl.?

PLANTWEAR: Trenutno ne, ali postoji opcija da će u budućnosti biti tako.

 GS: I za kraj čini se da je drveni sat i dizajnom i konceptom bližimuškarcima. Kakav je muškarac koji nosi Plantwear sat?

PLANTWEAR: Poželjan u svakom smislu te reči, a ako ga ne prepoznate po satu, tu su i Plantwear drvene naočare koje će vam sigurno zapasti za oko.


 


PLANTWEAR satove  i naočare od drveta sada možete pronaći na sajtu plantwearadriatic.com

Follow Us @get_sparkly