Jan 27, 2016

BERKESEL NAKIT OD KOŽE - UNIKATAN POVRATAK PRIRODI

Sestre Berkesel kroz dizajn nakita od kože izražavaju svoju ljubav prema prirodi upotrebljavajući pritom floralne, boho i motive inspirisane prirodom. 




Otkrivajući mogućnosti koje pruža obrada kože sestre Berkesel su na nestvarno realan način uspele da kroz svoj nakit ožive neke od najinspirativnijih motiva iz prirode. Kada se uzme u obzir da je koža kao njihova baza za izradu nakita gotovo je neverovatno da se paleta boja proteže od neutralnih tonova do živopisne crvene i petrolej plave a sve sa dodirom luksuzne zlatne. Ipak, lukuzno je samo sporedan opis jedne od nijansi, za njihov rad mnogo je primerenije upotrebiti reč bohemijan, baš zbog prisustva prirode, slobode i svakako umetničkog momenta. Međutim, ne možete se oteti utisku da je sve začinjeno i sa malo romantike. 

NASTANAK BRENDA BERKESEL

Vođene željom za kreativnim radom bliznakinje Ildiko i Gabriela Berkesel počele su sa izradom nakita i ne sluteći da se ovaj hobi vremenom može pretvoriti u ozbljan, pravi posao. Ovakva vrsta kreativnog stvaranja, međutim, za njih nije bila potpuna nepoznanica s obzirom da su obe završile dizajn tekstila te su posedovale neophodno znanje, veštinu ali i praksu. Tako je pre pet godina nastao mali Berkesel brend koji je za kratko vreme privukao pažnju svih koji u nakitu od kože vide dobru alternativu opštepopularnim komadima nakita.

"Polako smo obe prestale da radimo na našim prethodnim poslovima i posvetile se isključivo našem ručnom radu, izradi torbi i nakita. To nam je sada jedini i glavni posao"kažu sestre podsećajući nas time da uz posvećenost izrada nakita zaista može biti više od dodatne zarade. 

 

PREPOZNATLJIV BERKESEL RAD

Osim unikatnog nakita u ponudi njihovog brenda su i originalne torbe od eko i prirodne kože. Ukoliko se duže zadržite na njihovoj fejsbuk stranici koja funkcioniše kao svojvrstan katalog njihovog rada primetićete motive iz prirode koje devojke uspešno unose i u torbe i u nakit, gradeći time svoju prepoznatljivost i lični pečat. Upravo jedinstvenost i lični stil su i deo njihove kreativne filozofije  koja kaže "Danas je sve u modi, samo treba znati kako nositi i kako sklopiti kombinaciju koja će biti tvoj lični pečat"


PRIRODA KAO INSPIRACIJA

U izradi nakita se koristi pretežno prirodna koža uz dodatak metalnih komponenti koje služe za spajanje samog nakita. Osim ogrlica koje dominiraju u radu, izrađuju i minđuše ali i specifično prstenje upravo od njihovog omiljenog materijala - kože.

Inspirisane prirodom kreirale su gotovo bajkovite, nestvarne setove sa motivom cveća gde je gotovo nemoguće razaznati da je materijal od koga su pupoljci izrađeni upravo koža. Njihova izrada nije nimalo jednostavna i potrebno je dosta vremena da bi jedan takav set došao do kupaca.
"Prvo osmislimo koje boje bi koristile za izradu ogrlice, i tada kožu tih boja spremamo za isecanje i paljenje. Nakon toga sledi sastavljanje cvetova, pa onda i cele ogrlice."


KOŽA KAO IZAZOV

Jedan deo njihovog rada bio je fokusiran oko 'aztec' motiva dok su trenutno jako popularne minđuše koje oblikom i bojama podsećaju na paunovo pero. Zanimljivo je da devojke ručno iscrtavaju motive na koži čime svaki komad zaista i postaje neponovljiv.

"Koža u izradi nakita jeste izazov, jer još uvek nismo svesne šta sve može sa kožom da se radi. Naravno, nismo ograničene samo na kožu, izazov je sve čime se neki komad nakita moze izraditi, tako da ko zna šta ćemo u budućnosti smisliti", završavaju svoj priču sestre Berkesel ostavljajući time i malo misterije kada je u pitanju njihov dalji rad. Sudeći po onome što trenutno rade jedno je sigurno, originalnost neće izostati. 



Follow Us @get_sparkly