Dec 30, 2012

NEVENA KRAGIĆ - DREAMER WITH AN INTENT

Njene strasti su moda, režija i fotografija, i od svega što dotakne ona stvori parče umetnosti. Samo bacite pogled na kolekcije onetimestory.com i valtari, spot za pesmu “Hteo ne hteo” Danilovog doživljaja Beča, njene fotografije Olivera Katića...Je l’ jasnije na šta mislimo? Ovom prilikom razgovarale smo sa Nevenom Kragić, devojkom koja stoji iza brenda NK, sada vec internacionalno priznatog.
THE INTERVIEW WITH THE SERBIAN DESIGNER NEVENA KRAGIC. I'M SORRY BUT THE INTERVIEW IS IN SERBIAN. ENJOY IN THE PICTURES.

Nevena Kragić

Na više načina ispoljavaš svoju kreativnost. Možeš li da ih uporediš?
Mislim da je ključna reč u "ispoljavanju", nije bitno kako. Sve je usko povezano i vizuelno. Sve što se može prihvatiti okom smatram svojim rezultatom ispoljavanja mašte. Pisana reč, nacrtana linija, fotografisanje... Samo je razlika u brzini delanja.

Kako se osećaš npr. tokom stvaranja odeće a kako tokom fotografisanja?
Čak i dok stvaram odeću (crtam/krojim/šijem) vidim fotografiju. Uslovno posledične stvari. Zadovoljstvo pri završetku kolekcije nije kompletno dok se ne urade fotografije. Fotografija nezavisno od mode je više intiman pristup, jer se odavno ne bavim njome profesionalno. Fotografišem momente, stvari i ljude vredne pamćenja. Samim tim je to u konotaciji uspomene, ne toliko stvaranja umetnosti.

Je l' postoji nešto u čemu se još nisi oprobala a volela bi?
Verovatno. Svi smo bučniji ili tiši sanjari. I dan danas sebe uhvatim sa četkom u ruci kako pevam. To će ostati u sferi sna.

Čarape su me očarale. Otkud ideja za to i šta te inspiriše u njihovom oslikavanju?
Nisam jedina koja ih radi, ali nam se stilovi razlikuju. Počelo je sa potrebom dopune kolekcije pri fotografisanju i kada je to objavljeno, svi su pre pitali za čarape no za haljinu u kombinaciji sa njima. Odbijala sam dugo da ih radim za prodaju, dok sam se jednostavno upustila u to i sada ne znam kako da izađem.
Kako si posmatrala Fashion Corner na početku a kako sada?
Posmatranje i doživljaj FC-a je u suštini isti, ali sa dodatkom da je sada to i obaveza koja se mora nastaviti. Sve smo individualno jako zauzete i kombinovanje toga sa FC-om je neminovno mudra organizacija vremena. Počelo je sa velikim entuzijazmom i nesvesnošću koliko on može biti bitan gradu, nastavlja se istim tempom sa većim odgovornostima. Ljude treba konstantno animirati kako bi taj nivo interesovanja bio uvek svež i trajan. To je taj ozbiljan momenat, velika obaveza. 

Danas se završava izložba u Fashion Corner-u. Šta se može videti tamo?
Ovoga puta se FC-u pridružio Unit design. Duo dveju moćnih žena koje se bave estetikom bliskom našoj, ali se odnosi na enterijer. Logičan i svež spoj. Izložba traje u studiu Unit Design-a od 27. decembra do danas. Posetioci nailaze na nove modne kolekcije, novi nakit, ilustracije, tašne i fantastičnu ponudu Unita u vidu lampi, stolica, jastuka i idejnih rešenja za uređenje prostora.

A nakit?
U delu nakita dobro poznate Pretty Dolls (Nina Milutinovic) i Unikatni Bakarni nakit (Marija Radosavljevic) koje se bave, mogu slobodno reći, muškim poslom za zenski proizvod. Prefinjena linija, istančano čulo ukusa. Od Nininog veselog dečijeg sveta koji prsti od mašte do otmenog, prefinjenog, jasnog stava i ličnosti koji se prepoznaje u Marijinom radu.

Kako ti gledaš na nakit i kakav nakit zamišljaš uz odeću koju dizajniraš?
Moram da priznam da je moja svest o nakitu minimalna i često ga jedva ima zamišljenog u mojim kolekcijama. Privatno ga gotovo i ne nosim, a često se desi da u poslednjem trenutku isplaniram šta bih dodala uz kolekciju. Interesantno je, možda, to što sam na poslednjoj muškoj kolekciji počela od "nakita". Prvo su zamišljena pera, a onda sve ostalo. Tu je sjajan svoj doprinos dala Dejana Sekulic koja je odlicno razumela da svojim perjem treba da mi da krila da poletim. 
Ako zelite da malo bolje zavirite u svet ove mlade dame posetite Nevena Kragić -fashion.


Valtari 12/13 (men's collection)


onetimestory.com



Clair de Lune




NK stocking




NK handbag & our favourite model Marina Đorđević


















4 comments:

  1. nice blog !!! Maybe we follow each other !? Let me know :) Greetings www.yuliekendra.com

    ReplyDelete
  2. Wooow kakve super ideje! Carape sa logom vaseg bloga su najbolje!!
    Srecna Nova Godina! Puno poljubaca od mene!

    Happy New Year honey!

    www.amadeusonthecatwalk.com

    ReplyDelete
  3. some of the photos are realy good!

    my blog is
    donnaiveh.blogspot.com

    Wanna follow each other on GFC,FB,Bloglovin´?
    let me know dear

    great day to you!

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly