Dec 25, 2012

History - Indian jewelry

Posle pisanja o nakitu afričkih plemena, u ovom tekstu „skoknućemo“ do Indije. Ova zemlja raskošne kulture poznata je po tome sto su njoj nastale tri velike religije – budizam, hinduizam i lamaizam. Vrhunac kulture Indija je doživela sa dinastijom Gupta, a indijski nakit i dan danas pleni pažnju žena širom sveta.

Nakit je medju Indijkama poznat odavno, najpre kao izraz obožavanja bogova. Primer ovakvog nakita je Hindu molitvena brojanica koja se uvek nosi na levoj ruci. 
Posebno zanimljiv nakit kod Indijki su nosne mindjuše.One se često nose kao deo nakita na venčanju i uglavnom se buši leva nozdrva zato što, po verovanju, to čini porodjaj lakšim. Ponekad žene buše obe nozdrve, a tradicija nalaže da se od zlatne nosne mindjuše plati sahrana žene ako ona nema novca za to. Udovice u Indiji skidaju ovaj deo nakita u znak poštovanja prema umrlom mužu. „Nathori“ je ime za mindjusu na hrskavici izmedju nozdrva i koja se uglavnom vidja u ruralnim oblastima Indije.


Što se nakita za venčanja tiče, to je uglavno zlatni ili dijamantski nakit. Nose se poznati indijski ukrasi za glavu, i to dve vrste: „tikka“ i „jhoomar“. Razlikuju se po tome što tikka ide po sredini glave i uglavnom je u obliku lančića a jhoomar je krupniji i nosi se sa jedne strane glave. Tu je „bajuband“, vrsta narukvice za nadlakticu, „pyaal“ ili nanogica kao i različite vrste pojaseva.
Muskarci u Indiji počeli su da nose nakit pre oko 500 godina. Danas su to uglavnom ogrlice, ali nosi se i prstenje i mindjuše.


Generalno, svaki komad indijskog nakita je vrlo upečatljiv, bogato ukrašen i deluje egzotično. Pravi je za sve one koje imaju dovoljno hrabrosti da zablistaju sjajem daleke Indije.











I moderni dizajneri su često inspirisani tradicionalnim indijskim nakitom: 





Follow Us @get_sparkly