Nov 4, 2012

Thinking about jewelry

Pripremajući post o kraljevskom nakitu nametnulo nam se pitanje o tome šta je zapravo nakit. Testirajte sebe i navedite 5 vrsta nakita. Pa prema tome: prstenje, narukvice, ogrlice,minđuše, hm i mozda pirsing. Verujte i mi smo zbunjene, pogotovo kod klasifikacije krune. Imamo drago kamenje, imalo plemenite metale znači jeste nakit? Upravo tako, znak pitanja na kraju. Dvoumile smo se oko broša, dvoumimo se oko  satova. Zapravo, klasifikacija kao i svaka druga može biti tu da razjasni neke stvari ali njena važnost za ljubitelje nakita je potpuno zanemarljiva. U tom slučaju ljubav uspešno zamanjuje bilo kakvo teorijsko znanje ali višak znanja nikako nije na odmet.




Kao što je već rečeno klasične komade nakita čine prstenje, oglice, minđuše i narukvice, međutim i oni imaju različite varijacije, tj. mogu se nositi na različitim delovima tela, pa samim tim dobijaju nove nazive koji su vrlo često poreklom iz engleskog jezika i teško je naći prigodan prevod.

Osim klasičnog prstenja na rukama (gde se kao posebna kategorija izdvajaju vereničko prstenje i burme) postoji još i prstenje za prste na nogama. Iako možda deluje nepraktično, ne možemo se oteti utisku da deluje veoma simpatično. Ovaj komad nakita se često povezuje sa ženskom senzualnošću i može se svrstati u takozvane anklet (ukrasi za nogu). Ipak pod anklet se najčešće podrazumevaju ukrasi koji se pružaju preko gornje površine stopala povezujući zglob i prst i potiču iz Indije. Pre Indijki nosile su ih Egipćanke a danas su u Sjedinjenim državama popularne pre svega kao modni detalj. Kada smo već kod Indije ne smemo zaboraviti da se u južnoj Aziji pod nakitom podrazumeva i bindi. Bindi tradicionalno predstavlja crvenu tačkicu na čelu u predelu između obrva, ali u savremenoj kulturi vrlo često se umesto tačkice stavlja mali komad nakita.






Na prelazu iz Azije u Evropu nalazi se nezaobilazna Turska za koju se najčešće vezuje trbušni ples. Ove egzotične plesačice oko struka nose takozvani  'belly chain' koji njihovoj zavodljivoj igri daje dodatni ritam. Ovaj nakit ima dugu tradiciju u istočnim kulturama i najčešće se vezuje za religijske rituale.

Posebnu kategoriju čini nakit za odeću - broševi, manžete, igle za kravatu i sve popularniji dodaci za kragne. 
Pod nakitom se podrzumeva čak i šnala na kaišu. 
Kruna i tijara, kao i svi ukrasi za glavu i kosu spadaju u nakit. 
Nama je posebno bila zanimljiva činjenica da se pod nakitom podrazumeva i sat. Ali ne bilo koji sat već samo džepni sat. Zastareli i zaboravljani svakako su karakateristika nekih prošlih vremena a ne možemo se oteti utisku da sa manjom upotrebom džepnih časovnika došlo i do znajčnog smanjenja džentlmena među muškarcima. Šalu na stranu, ručni sat nije, ali džepni jeste nakit. 
Što se tiče pirsinga oni se najčešće svrstavaju u 'dodatke telu' s obzirom da su oni tradicionalno telu dodavani trajno. Međutim, 21. vek je doneo maniju bušenja delova tela i sve veći broj radionica koje se bave izradom ove vrste ukrasa, pa ih prema tome mi i ubrajom u nakit. 
Nakit danas ima različite varijacije i zaista bilo koja vrsta ukrasa za odeću, telo i lice može se uvrstiti među nakit. Prema tome nakit je znatno šira oblast od pukog nizanja minđuša, narukvica, prstenja i ogrlica. 
Da li smo napravile klasifikaciju? Ne! Od toga smo odustale na samom početku istraživanja, ali smo još jednom otvorile ovu divnu temu i pokazale svu njenu širinu. 
Čuvajte, pazite i ne zaboravite da uživate u vašem nakitu. A teorijom neka se bavi neko drugi.

Joli bijou 'li'







Jos malo je ostalo do kraja giveawaya! Prijavite se OVDE

1 comment:

  1. Love these jewellery! They are diferrent from the rest!!! I love the one for the feet!

    http://so-st-yle.com

    ReplyDelete

Follow Us @get_sparkly