May 23, 2017

KOLIKO NAM JE NAKITA ZAPRAVO POTREBNO?

Svima je dobro poznato da mi, žene, nekada ne znamo da se kontrolišemo kada je reč o kupovini. Pa čak iako to znamo bezbroj puta smo se našle pred prepunim garderoberom sa čuvenom rečenicom 'Nemam šta da obučem'. Iako je, kada je u pitanju nakit, situacija nijansu blaža ipak i na ovom polju smo, logično, sklone preterivanju. Kada jednostavno moramo reći 'Ne, hvala, ovo mi nije potrebo'?



Postavile smo trik pitanje 'Koliko nam je nakita zapravo potrebno?' glavnoj urednici portala JollyWoman, Jovani Knežević, i ona nam je u stilu prave žene kroz smeh odgovorila, "Mnogo volim nakit i nosim ga uvek i u svakoj prilici. E, sad koliko puta dnevno žena promeni raspoloženje? Mesečno? Godišnje? To je i moj odgovor na vaše pitanje. ŠTO VIŠE!". Vrlo je verovatno su se mnoge od nas prepoznale u ovom Jovaninom odgovoru. 

Ipak, svi mi sigurno znamo i barem jednu devojku ili ženu kojoj je određeni komada nakita takoreći postao zaštitni znak i koje nose uvek i u svakoj prilici, do kraja života. To je onaj nakit za koji se vezujemo sentimentalno i koji osim te i takve vrednosti, vrlo često ima i veću ekonomsku vrednost od ostatka kutije sa nakitom. Takvu vezu smo mi stvorile sa malim zlatnim lančićem brenda Tiny Mine Jewelry koji je otkad se našao oko vrata zamenio većinu drugog nakita. 

S druge strane postoje i žene koje vole da budu u korak sa trendovima i koje pomno prate i kupuju ono što je aktuelno. I mada, kada je u pitanju odeća, trendovi traju jako kratko, ne možemo se oteti utisku da se trendovi u nakitu zadržavaju malo duže, po nekoliko sezona čak. Pogledajte unazad, minđuše sa kićankama ili aktuelne čokere, sve to se zadržalo mnogo duže nego što su neki predviđali ili čak priželjkivali. Međutim, kada prođu, prošli su i na njihovo mesto dolaze drugi mini trendovi, trendovi ili se vraćamo onim klasičnim vanvremenskim komadima nakita. 



Moj komad nakita

Koji nakit najčešće nosite? Da li ste devojka koja najčešće nosi minđuše ili možda volite da pravite moderne kombinacije prstenja različtih veličina? Investirajte u ono što nosite, ne u ono što će vam stajati u fioci ili kutiji sa nakitom. Takođe, razmlisite da li u okviru određenog tipa nakita nosite specifičnu vrstu? Možda ne volite klasično prstenje, ali često posegnete za midi prstenjem, ili možda ne nosite ogrlice, ali vam se dopada kako vam stoji čoker. 
Odaberite i vaš metal... Srebro ili zlato? Ne morate nužno da se odlučite za jednu ili drugu stranu, moderna pravila kažu da pravila nema i da ih možete nositi i zajedno, ali neretko se većina nas bolje oseća sa jednim ili drugim plementim metalom. Pre svega jer jedan ili drugi više odgovaraju našem tonu kože. 
Pronađite stil nakita sa kojim se osećate prijatno i koji vam dobro stoji. Minimalistički ili stejtement, jedan ili više komada... Mnogo je mogućnosti, vaše je samo da pronađete svoj nakit i na dobrom ste putu da ne kupujete nerazumno i nepotrebno. 

"Smatram da potrebu za nakitom možemo da podelimo u samo nekoliko grupa. Svakako da to zavisi od ukusa pojedinca i njegove lične percepcije kako nositi nakit. Neko ga koristi da bi se dokazao, neko zato sto voli da ubije jednoličnost i oživi neki dosadni komad koji dugo nije nosio, a pak neko smatra da je sat sasvim dovoljan dodatak kombinaciji. Moj lični stav je da nakit treba doživeti kao boju kojom cemo ulepšati stranicu bojanke. Svakako da je najbitnije da naučimo kako koristiti nakit u određenim prilikama i mislim da je to pola posla. Lepo uskladjeni dodaci bez preterivanja.", rekao nam je Aleksandar Matejić, modni stilista u magazinu Hello, i dodao "Ali kakvu moć zapravo nakit ima otkrivaju male biserne mindjuše koje su jednostavno stvorene da odgovaraju u svakoj prilici. Haljini daju gracioznost, košulji ozbiljnost, a ako ih ponesemo sa farmerkama ili nekim duksom izgledaće slatko i šik. Ukratko, nakit je pečat same kombinacije i ako niste sigurni u neki komad kada ga stavite , bolje ga skinite. Jer kada izaberete pravi nakit za svoju kombinaciju, na prvi pogleda vas mora oboriti sa nogu bez prostora za premišljanje".


Koji su to vanvremenski komadi nakita koje svaka žena mora imati?

Modni magazini vrlo često objavljuju tekstove o 5 ili 10 komada nakita koje svaka žena mora posedovati. Vrlo često se radi o sofisticiranim komadima nakita koji ne podležu trendovima i koje su verovatno posedovale i naše majke i bake.
Kada su u pitanju male minđuše svaka kutija sa nakitom mora sadržati male biserne minđuše na šraf i male (look alike) dijamantske minđuše. I jedne i druge dodaju neverovatnu dozu ženstvenosti u ma koji, i ma kakav, outfit, pa makar on podrazumevao šorc i majicu. Ono što je još zanimljivije, one neće odskakati od ovakvih odevnih kombinacija već će ih itekako dobro ispratiti i naglasiti. Zatim od minđuša neophodno je posedovati jedne, najobičnije alke. Njihova veličina i debljina su zaista stvar vašeg izbora i ukusa, ali alke morate imati. I, naravno, morate posedovati barem jedan par efektnih stejtment minđuša za posebne, svečane prilike, kada želite da se osetitete baš posebno i glamurozno.

Kada su ogrlice u pitanju neophodan vam je jedan lančić sa malim priveskom. Iako smo ovakve lančiće potcenili u vremenu masivnih, dominatnih ogrlica verovatno smo sve mi došle u situaciju da kažemo da bi nam dobro došlo nešto sofisticiranije. Upravo zbog toga dajte šansu nečemu malom, laganom i uložite u jedan komad nakita koji ćete zavoleti toliko da vam drugi neće biti ni potreban.
Da li vam je masivna, stejtement ogrlica potrebna? Pa, zapitajte se najpre koliko često se odlučujete za ogrlice? Ukoliko je vaš odgovor 'retko' onda vam ona nije ni neophodna... Ukoliko vam bude potrebna možda ćete je eto kupiti nekom prilikom, ali da vam je potrebna i nephodna... Ne!

U svom arsenalu bi trebalo da posedujete jednu cuff narukvicu, nekoliko tanjih prstena i definitivno barem jedan koktel prsten. I mada je sat jedna od onih tema oko kojih se diskutuje, da li je ili nije nakit, svakako ga morate posedovati. Pa makar ga ne koristili kao merač svog vremena.


Kako pratiti trend?

Koliko su ljudi oko vas proteklih meseci komentarisali da jedva čekaju da se završi trend nošenja čokera uvek, svuda i uz sve? Trendovi ne traju dugo i vrlo brzo počinju da se ponavljaju bez smisla. Zbog toga trendove treba osluškivati, ali ih ne treba slepo pratiti. A kada odlučite da ih pratite najpre razmislite o tome koliko komad nakita koji je trenuto popularan ide uz vaš stil. Ukoliko niste sigurni u odgovor, onda je vrlo verovatno da vam taj komad nakita nije ni potreban. 

Druga jako bitna stvar je da li možda već posedujete nakit koji je u trendu ili ga možete sami napraviti. Za razliku od odeće, trendi nakit ne morate kupovati. Od dva lančića lako možete napraviti bodychain, od satenske trake možete napraviti čoker, od konca možete napraviti kićanke... Pre svake kupovine razmislite da li ćete taj nakit uopšte nositi više od par puta.

Kada kupovati nakit?

Pevačica, Goca Tržan, nam je u intervjuu za naš magazin (strana 14) rekla 'Nakit kupujem odmah i bez razmišljanja uz šta ću ga nositi. Dobar nakit može da se nosi i uz farmerke i običnu majicu'. I mi se sa ovom rečenicom apsolutno slažemo, ali pre svake kupovine se vratimo na početak i razmislimo da li ćemo nakit koji nam se dopao na prvi pogled zaista i nositi. 
Nakit se najčešće, ipak, kupuje kada nam je potreban za određenu priliku i konkretnu odevnu kombinaciju. Verujete, tako kupljen nakit uglavnom ostaje zaboravljen u kutiji sa nakitom. Naš savet je da nakit koji ide uz vas kupujete kada 'naiđete' na njega, odmah... Da, to na prvi pogled izgleda neracionalno, ali tako ćete sigurno izbeći eventualne stihijske kupovine nakita koji ne nosite, a mislite da vam u određenoj prilici odgovara. Kupujte nakit, ali pametno...


Koliko nakita posedujete i koliko često kupujete nakit?

No comments:

Post a Comment

Follow Us @get_sparkly