Sep 30, 2015

Moisanit - blistaviji od dijamanta?

Da li je moisanit novi najbolji ženski prijatelj? Ne znamo, ali svakako ima onih koje tvrde da ovaj svetlucavi kamenčić itekako pretenduje na poziciju dijamanta. Približne tvrdoće (dakle, otpornosti), ali sjajniji i jeftiniji od najpoznatijeg minerala na svetu, pa se često nameće kao izbor kada je vereničko prstenje u pitanju. Šta je uopšte moisanit?


Silikon karbid, vrlo redak u prirodi pa se uglavnom pravi u veštačkim uslovima. Njegova tvrdoća je 9.2, što ga čini samo malo mekšim od dijamanta, najtvrđe materije na svetu. Ipak, njegova blještavost je veća, sudeći po dva kriterijuma ("sjaj" i "boje duge").


OTKRIVANJE


Pronašao ga je francuski hemičar Anri Moisan 1983.godine u krateru Arizone. Zanimljivo je što je pronađen u tragovima koje su meteoriti napravili pri udaru u površinu Zemlje. Moisan je najpre pomislivši da je pronašao dijamante. Ipak, kasnije je saznao da je u pitanju nova vrsta koja se danas najčešće se stvara u veštačkim uslovima.


U ČEMU SE MOISANIT RAZLIKUJE OD DIJAMANTA?


Pruža daleko bolji vizuelni ugođaj. Ipak, tu može biti i naznaka nekih boja, a to može smetati ljubiteljima bezbojnih kamenčića. Naime, nijanse žute i sivkaste su najčešće kada se radi o prisustvu boja u moisanitu. Što je ovaj silikon karbid veći, ta razlika je vidljivija. Neki stručnjaci za nakit savetuju da se zato biraju manji komadi, ali i oni koji su okruglo sečeni umesto takozvanog "emerald" oblika. Sa druge strane, moisanit je značajno jeftiniji od dijamanta. Još jedna razlika je u tome što prirodni dijamanti nastaju polako, čak milionima godina i deo su istorije Zemlje, pa je njhova vrednost utoliko veća. Nijedan moisanit u prodaji danas nije nastao na takav veličanstven način. Valja dodati da se sa dijamantima i moisanitom takmiče i neki drugi minerali.



Naravno, i dalje se radi na otkrivanju što sjajnijeg kamenja, pa je moguće da se uskoro pojavi nakit koji će nadmašiti i dijamante i moisanit.







Follow Us @get_sparkly