Sep 26, 2015

Ogrlice od ćilibara za bebe

Retko šta može biti dražesnije od nakita za bebe. Minijaturni komadi u veselim ili pak pastelnim bojama su uživanje, ne samo za malena bića koja ih nose, već i za one koji ih kupuju. Ima tu i nakita koji doprinosi kako stajlingu deteta, tako i njegovom opštem zdravstvenom stanju. Ogrlice od ćilibara su već dobro poznate kao ukras koji bebama olakšava muke sa nicanjem zubića.


ŠTA JE ĆILIBAR?
Ćilibar (jantar) je fosilna smola koja se ipak ubraja i u drago kamenje. Nastaje od prastarog drveća, tačnije četinara. Najpoznatija nalazišta su u baltičkim zemljama (poput Litvanije i Estonije), pa se i baltički ćilibar smatra najboljim.


ZA ŠTA SLUŽI?
Koristi se višestruko. Zanimljivo je što je nekada korišćena za balsamovanje kod starih Egipćana. Iako ima bitnu ulogu u spiritualnim terapijama, popularnije su medicinske. Veruje se da ćilibar ima analgetičko i antiinflamatorno dejstvo, pa su tako Rusi prvi počeli da maloj deci bolno grlo leče upravo ogrlicama od ove smole. U međuvremenu se otkrilo da pomažu i kod problema sa prvim zubićima, a praksa sa ovim "lekovitim nakitom" proširila se na mnogo drugih zemalja. Pre svega, zato što se radi o prirodnom sredstvu, a svi teže da nađu takve zamene lekovima.




BEBE I OGRLICE
Trik je u ćilibarnoj kiselini koja se nalazi u ogrlicama i koja prodire kroz kožu kada se zagreva temperaturom tela (neki je najpre zatopljavaju na suncu pa tek tada stavlljaju bebi oko vrata). Osim što umanjuje bol i svrab, on pozitivno deluje i na imunitet. Bar tako kažu distributeri. Iskustva mama su različita - dok neke ističu da im je ćilibar bio od velike pomoći, druge nemaju reči hvale. Postoje mišljenja da ne pomaže baš uvek, ali da treba probati, kao i da je bitno da ovaj dragi kamen bude prirodan, a ne sintetički.



KAKO PREPOZNATI I ČUVATI PRAVI ĆILIBAR?
Kada se probode zagrejanom iglom, pravi ćilibar ispušta miris borovih iglica. U slanoj vodi pluta na površini, dok lažni propada, a ako se protrlja o prirodnu vunu privlačiće komadiće papira, konca i kosu. 
Ne treba ga mešati sa ostalim komadima nakita jer je mekan i lako se može oštetiti. Ne sme se ni čistiti jakim deterdžentima, dovoljno je isprati je pod mlazom vode i osušiti na suncu.
Kada kupujete ogrlicu od ćilibara za bebu, obratite pažnju na kopču - ona ne bi smela da ogrebe dečiju kožu, niti da se suviše lako skida. 













Follow Us @get_sparkly