Sep 23, 2015

Mizpah - nakit koji povezuje

Često se partnerima, članovima porodice ili bliskim prijateljima poklanja nakit kao simbol ljubavi i pažnje. Bez obzira na kretanje trendova, ovakvi komadi ne gube na aktuelnosti upravo zato što su usmereni na suštinska i dugotrajna ljudska osećanja. Već smo pomenile simpatične primere nakita u paru, ali nije na odmet znati da ova vrsta zapravo ima i istorijsku pozadinu. Da li ste čuli za Mizpah nakit? On se kao simbol neraskidive emocionalne povezanosti poklanjao još sredinom 19.veka.




Smatra se da na hebrejskom Mizpah znači "kula osmatračnica", ali je metaforičko značenje ove reči koja je pominje i u Bibliji, "emocionalna veza". Spada u viktorijanski nakit zato što se prvi put pojavio oko 1850.godine. Darivali su ga međusobno bliski prijatelji ili ljubavnici pre nego što bi na neko vreme morali da se rastave. Upravo zato na nekim komadima bile su ugravirane reči:

"The Lord watch between me and thee, 
when we are absent one from another"

Inače, poreklo ove fraze je u Knjizi Postanja. Mizpah nakit je bio popularan do oko 1880.godine. Zanimljivo je da je bilo bezbedno poklanjati ovakav nakit, posebno za one koji žele da sakriju svoju ljubav. Darivanje nekih drugih komada nakita moglo je biti otvoren znak da je veza "bliža nego što bi trebalo da bude" Intersovanje za Mizpah potrajalo je do kraja veka, ali se ponovo pojačalo oko početka Drugog svetskog rata kada su muškarci morali opet da krenu u neizvesne bitke.



Zašto je ovaj nakit bio toliko značajan? Verovalo se da služi kao neka vrsta amajlije i da će štititi voljene i vratiti ih na mesto sa kog su otišli. Takođe, oni koji su nosili ovaj nakit nadali su se da će on pomoć njihovoj vezi da preživi daljinu; ne samo da opstane već i da raste.


Mizpah komadi nakita (uglavnom privesci ili broševi) stvarani su mahomod srebra kako bi bili dostupni svim kategorijama, ali je bilo i nekih primeraka od zlata i sa dijamantima. Neki su bili namerno kreirani kao dva polomljena dela istog komada nakita kako bi bi simbolizirali celinu koja je, samo na kratko, rastavljena.


Follow Us @get_sparkly